BiH

Vojni avion danas počinje letjeti iznad BiH

Vojni avion danas počinje letjeti iznad BiH
Foto: Pixabay/Ilustracija | Vojni avion danas počinje letjeti iznad BiH

SARAJEVO - Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. maja biće realizovan posmatrački let, snimanje teritorije sa senzorima, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Kralјevine Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije iznad Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“ od 13. do 17. maja, navodi se u saopštenju iz MOBiH.

Stoga, iz Ministarstva odbrane BiH obavještavaju građane da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Posmatrački let će biti izvršen avionom vazdušnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu.

Snimanje teritorije se vrši senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

Ugovor „Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama, a BiH je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine.

Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije drugih država članica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije