BiH

Vojnik Armije BiH osporavao navode optužbe

Vojnik Armije BiH osporavao navode optužbe
Vojnik Armije BiH osporavao navode optužbe

HAG - Bivši muslimanski vojnik svjedočio je danas pred Haškim tribunalom u odbranu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osporavajući navode optužnice o broju ubijenih muslimana iz Srebrenice.

Svjedočeći skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa, muslimanski vojnik je izjavio da je pri proboju pripadnika Armije BiH iz Srebrenice ka Tuzli u julu 1995. u šumi stradalo "1.500 do 1.700" osoba koje nisu bile pokopane.

Svjedok je osporavao i broj muslimana ubijenih u selu Kravica poslije ulaska srpskih snaga u Srebrenicu u julu, kao i odgovornost srpskih policajaca koji su za to osuđeni, prenose beogradski mediji.

Karadžić je rekao da je u masovnim grobnicama oko Zvornika, iz kojih su tijela ubijenih bila ekshumirana, bile pokopane i žrtve pale pri proboju kolone Armije BiH iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli.

Zaštićeni svjedok KW-12 rekao je da je tokom proboja od 11. do 13. jula 1995. godine "mogao vidjeti 1.500 do 1.700 - 2.000 mrtvih". Neki su, prema njegovim riječima, stradali u tri zasjede Vojske Republike Srpske, ali je bilo i međusobnih ubistava.

Nakon što je zarobljen 13. jula, svjedok je bio prebačen u zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su bili drugi muslimanski zarobljenici.

U "prvoj prostoriji bilo je oko 80 ljudi, nije moglo stati ni 100, ni 200 ljudi". Nakon što ga je stražar, prijatelj uputio u drugu prostoriju, svjedok je "čuo kratak rafal" i "kroz prozor izletio i pobjegao".

Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, u kravičkom skladištu tog dana ubijeno je oko 1.000 muslimanskih zarobljenika, a za taj zločin pred sudom BiH osuđeno je nekoliko pripadnika specijalne policije Republike Srpske.

Svjedok je, međutim, rekao da osuđeni nisu bili u Kravici u vrijeme kada su se ubistva dogodila, nego u obližnjim Sandićima i da ih je on vidio dok su ga, poslije zarobljavanja, sprovodili srpski vojnici. On je naveo da je o tome poslije rata obavijestio i tužilaštvo u Sarajevu i Sipu, poslije čega su mu tražili da potpiše da "nikada nije bio u Srebrenici".

Prije dolaska u Srebrenicu, prema iskazu svjedoka, pripadnici njegove brigade ubili su u okolini Zvornika srpske civile, ali i muslimanske izbjeglice koje su to vidjele. Svjedok je rekao i da je u maju 1992. bio prisutan kada su u okolini Bratunca dvojici Srba odsječene glave.

Poslije toga i ubistva srpskog sudije Gorana Zekića, srpske snage su svjedoka, njegovog oca "i sve komšije muslimane izvele iz kuća i odvele na stadion u Bratuncu", a potom su bili prebačeni u školu gdje su ih, kako je naveo, "šešeljevci" i "beli orlovi" mučili, tukli i ubijali.

On je opisao kako je bio među 450 muslimana koji su bili prebačeni na Pale, a potom u Visoko "na razmjenu".

"Ne mogu ništa loše reći o boravku na Palama, mogu samo da se zahvalim policajcima... Došao sam u veoma lošem stanju, bio sam sav isječen", kazao je, potvrđujući da mu je pružena medicinska pomoć.

Ovog svjedoka odbrane sutra će unakrsno ispitivati tužioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije