BiH

Vrankić: Institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom nisu same odgovorne za takvo stanje

Vrankić: Institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom nisu same odgovorne za takvo stanje
Foto: N.N. | Vrankić: Institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom nisu same odgovorne za takvo stanje

SARAJEVO – Dragan Vrankić, generalni revizor BiH smatra da 10 instituicija koje su dobile mišljenje sa rezervom, uz skretanje pažnje Kancelarije za reviziju institucija BiH nisu same odgovorne za takvo stanje, već da je riječ o elementima sistemske prirode koje trebaju rješavati Vijeće ministara i Parlament BiH.

"Danas je na dnevnom redu Predstavničkog dome  izvještaj za 10 institucija,  a na prethodnoj sjednici smo imali za sve ostale institucije. Moram reći da je Revizija napravila svoj dio posla za 2016. godinu i upoređujući sa ostalim nivoima vlasti moram reći da sam izuzetno zadovoljan“, rekao je Vrankić novinarima u Sarajevu.

On je ukazao da je velika   razlika u odnosu na entitete jer Kancelarija za reviziju instituicija BiH svake godine revidira svih 74 institucije dok na enitetskom nivou Federacije BiH ima oko 2000 korisnika koje se moraju revidirati.

"I oni revidiraju samo 70 do 80 institucija godišnje. To znači da neke institucije FBiH još nisu došle na red za reviziju a neke možda neće ni za 10 godina doći na red za reviziju", napomenuo je Vrankić.

On smatra da su   stalna prisustnost Kancelarije za reviziju institucija BiH kao i njene preporuke  dovele do toga da situacija u institucijama  BiH nije tako alarmantna ni loša kao što se želi prikazati ili  često pokušava koristiti u političke svrhe.

On je napomenuo da instituicje koje su dobile mišljenje s rezervom sa sretanjem pažnje takvo mišljenje dobile uglavnom za pitanja koja se odnose na Zakon o javnim nabavkama, odnosno, sistemskom rješavanje Zakona o policijskom dodataku, kapitalnim ulaganjima.

"To je nešto što traje godinama i na šta smo ukazivali. U 2015. godini smo imali 521 a u 2016. godini 544 preporuke. Nivo realizovanih preporuka je oko 60 odsto. To je nešto što često dovodi u zabludu jer dok god postoji revizija biće i preporuka", rekao je Vrankić.

On je dodao da će Kancelarija za reviziju institucija BiH uvijek davati preoporuke i podizati ljestvicu.

"Uvijek može bolje i transparentnije i kad se realizuju postojeće preporuke. Skrenuo bih pažnju da smo ove godine dobili i novi standard kad je u pitanju usklađenost sa zakonima što je i rezultiralo tim da imamo ova mišljenja s rezervom", dodao je Vrankić.

Prema njegovim riječima, podizanjem standarda na viši nivo povećava se i broj preporuka, što istovremeno ne znači da je sistem loš i da agencije rade loše.

On je ukazao da je velika razlika između neusklađenosti sa zakonom i krivičnog djela ilustrujući to primjerom raspisanog tendera na koji se privavi samo dva kandidata.

"Ako je Agencija odabrala jednog ponuđača koji je jeftiniji to ne znači da je to krivično djelo. Oni su kupili robu od najjeftinijeg, ali kad mi dođemo u kontrolu utvrdimo da nisu bila tri ponuđača i prekršen je zakon", dodao je Vrankić.

Generalni revizor je napomenuo da je Zakon o javnim nabavkama zaslužuje temeljito revidiranje jer je dobrim dijelom razlog za veliki broj probelma kada su u pitanju javne nabavke.

"Taj zakon zaslužuje analizu, izmjenu i dopunu te prilagođavanju životnim potrebama instituicjama BiH. Kad su u pitanju javne nabavke uglavnom su problemi oko konkuretnosti, fer pristupa, transparentnosti, uređivanje određenih poglodnosti unutar tenedera", dodao je on. 

Predstavnički dom Parlamentane skupštine BiH danas raspravlja o  revizorskim izvještajima za 10 institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom, uz skretanje pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije