BiH

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu pukovniku VRS Danetu Lukajiću

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu pukovniku VRS Danetu Lukajiću
Foto: N.N. | Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu pukovniku VRS Danetu Lukajiću

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je pukovnik u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Dane Lukajić osuđen na šest godina zatvora zbog, kako je navedeno, počinjenih ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke.

Ružica Lukajić, supruga Daneta Lukajića, rekla je Srni da je o potvrđivanju prvostepene presude obaviještena jutros i da će biti podnesena žalba Ustavnom sudu Hrvatske.

"Nažalost, ovim je potvrđeno da je riječ o montiranom procesu i da je presuda politička. U narednom periodu ćemo se žaliti Ustavnom sudu Hrvatske kako bi, nakon toga, mogli da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", rekla je Lukajićeva.

Ona je napomenula da postoji mogućnost da njen suprug, koji se nalazi u zatvoru Remetinec, kaznu služi u Republici Srpskoj.

Lukajić je uhapšen 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke u septembru 1992. godine.

On je uhapšen dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag. 

Rogić: Presuda politička, nastaviti pravnu borbu

Pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dane Lukajić koga su hrvatski sudovi osudili zbog, kako je navedeno, ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke nije odgovoran za ono što mu se pripisuje, zbog čega treba nastaviti pravnu borbu, rekao je predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić.

Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj je Lukajić osuđen na šest godina zatvora, Rogić je ocijenio da je riječ o političkoj presudi.

"I dalje smo ubijeđeni da Lukajić nema nikakvu odgovornost za ono što mu se pripisuje. Treba nastaviti borbu pravnim sredstvima jer znamo da su sve činjenice i dokazi na njegovoj strani", rekao je Rogić.

On je ocijenio da se i u ovom slučaju potvrđuju namjere da jedino Srbi i što više njih bude optuženo, osumnjičeno i osuđeno za dešavanja u proteklom ratu.

"To potvrđuju i posljednje optužnice protiv starješina VRS Pantelije Ćurguza i Milomira Savčića. Dakle, ovdje je apsolutno riječ o politici i politikantstvu, a ne o poštivanju činjeničnog stanja i istini. Sve dok se u obzir ne budu uzimale činjenice i istina, neće biti pravde i prava za naše ljude", rekao je Rogić.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je pukovnik u penziji VRS Dane Lukajić osuđen na šest godina zatvora zbog, kako je navedeno, počinjenih ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke.

Lukajić je uhapšen 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke u septembru 1992. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije