BiH

Vučić u Mrkonjić Gradu: Donosimo pomoć za školu

Vučić u Mrkonjić Gradu: Donosimo pomoć za školu
Foto: N.N. | Vučić u Mrkonjiću: Donosimo pomoć za školu

MRKONJIĆ GRAD - Predsjednik Srbije Aleksanadr Vučić stigao je jutros u Mrkonjić grad u RS, poslije kojeg će posjetiti i Drvar, većinski srpski grad u Federaciji BiH - dvije opštine koje Srbija pomaže i u kojima namjerava i dalje da podrži projekte koji bi unaprijedili život građana.

Da bi pomogla srpskom stanovništvu u Republici Srpskoj, Vlada Srbije je za različite projekte u posljednje dvije godine izdvojila 32 miliona evra.

Predsjednik Srbije najprije je došao u posjetu Gimnaziju i Mašinskoj školi u Mrkonjić gradu, a ispred škole su ga dočekali građani, kao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, načelnica Mrkonjić grada Divna Aničić, rukovodstvo škole...

Vučić poručio je danas, obilazeći školu u Mrkonjić gradu, da će pokušati da nam dijele narod, kao što pokušavaju da cijepaju i dijele našu, srpsku crkvu, zbog čega moramo da se držimo zajedno.

"Možemo da živimo u više država, ali narod je jedan i jedinstven. Ne smemo da zaboravimo da pripadamo istom rodu, i nosimo isto prezime, da moramo da čuvamo svoje kuće i ognjišta, jer time štitimo budućnost", kazao je Vučić nakon što mu je jedna učenica poželela dobrodošlicu.

Vučić je istakao da je srećan što je došao u posjetu školi kojoj Srbija pomaže, a pomoć će, kako je ukazao, iznositi oko 300.000 evra.

"Moći ćete da kupite CNC mašinu za mašinsku školu. Zapamtio sam tu mašinu, jer je mnogo važna. Tamo gde smo je uvodili, donosili i kupovali, uvek su gledali stranci da naprave fabrike u blizini, jer su imali dobre radnike", objasnio je on.

Kazao je da je Srbija spremna da pomaže i u računarima i svemu ostalom za Gimnaziju.

"Srećan sam što sam čuo od direktora vest da je ove godine upisano 10 prvačića više nego prošle godine. Nadam se da će tako biti i iduće i narednih godina", dodao je Vučić.

On je istakao da će Srbija koliko može da pomogne na infrastrukturnim radovima, kao i u dovođenju investitora.

"Obećali smo Drvaru pre nepunih pet meseci da ćemo da otvorimo malu fabriku i otvorili smo je. Plate nisu prevelike, ali ako imate drugog zaposlenog u kući, lakše je, možete da planirate budućnost”, ukazao je on.

Predsjednik Srbije je djeci poručio da je važno da uče i rade, jer im "ništa s neba neće padati".

"Ne moraju svi da završavaju fakultete, visoke škole. Završite ovu školu, a onda na posao, da budete pošteni i odgovorni grajani RS, a pre svega odgovorni prema svojoj porodici. Veoma sam ponosan i hvala na divnoj dobrodošlici. Uvek sam srećan kada sam sa našim narodom", rekao je Vučić, i podsetio da je njegov otac nedaleko od ovog grada, iz Čipuljića kod Bugojna.

"Ko zna ko će od vas možda da bude predsednik Srbije ili predsednik vlade u budućem periodu“, rekao je on.

Vučić se posebno zahvalio Miloradu Dodiku, kojem je noćas umro otac, a koji je, i pored toga, želio da mu bude domaćin u BiH i Republici Srpskoj.

"Bićemo uz svoju decu i svoj narod"

"Posebno sam srećan što sam posetio divne ljude u Mrkonjić Gradu i đacima i nastavnom osoblju želim svako dobro i uspeh u životu. Znanje je moć i siguran sam da deca u Mašinskoj školi to razumeju. Onoliko koliko možemo, kao država Srbija, pomagaćemo i bićemo uz svoju decu i narod", napisao je Vučić u knjizi škole.

Predsjednik Srbije Vučić je poklonio školskoj biblioteci 100 knjiga iz svoje lične biblioteke, a isto toliko knjiga će dobiti i škola u Drvaru.

Vučić je u razgovoru sa nastavnicima u biblioteci primijetio, kada je ugledao knjigu Sime Matavulja, da veoma mali broj ljudi zna da je taj pisac bio Srbin.

Domaćini su ukazali da je Vučić prvi predsjednik Srbije koji je posjetio Mrkonjić Grad i zahvalili mu na tome.

Vučić je prethodno razgovarao sa djecom u učionici, listao odjeljenski dnevnik i pitao pojedine đake sa kojim predmetima imaju teškoće.

Pitao je đake šta država Srbija može da uradi za njih i obećao da će im pomoći u opremanju školskih kabineta.

Zajedno sa predsjednikom Srbije u posjeti Mrkonjić Gradu su i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Inače, Gimnaziju i Mašinsku školu u Mrkonjić gradu pohađa više od 500 učenika, a nalaze se u jednom objektu sagrađenom 1973. godine koji je, kako je naveo direktor Mašinske škole Predrag Ðuza, tokom agresije hrvatske vojske 1995. godine bio u užasnom stanju.

Vučić je i na instagram nalogu "Budućnostsrbije" zabilježio svoj dolazak u ovu opštinu u RS, uz poruku da donosi pomoć za školu koju pohađa više od 500 đaka.

"Prelepa je RS i donosimo pomoć za Mašinsku školu i Gimnaziju. Idem potom u Drvar da pomognemo narodu, da otvorimo fabriku. Ispunjavamo obećanje koje smo dali građanima", poručio je Vučić u kratkom videu na instagramu.

Nakon obilaska škole, Vučić će se sastati sa privrednicima opštine Mrkonjić grad, a poslije toga odlazi u Drvar gdje će prisustvovati otvaranju filijale Komercijalne banke, obići Dom zdravlja, prisustvovati otvaranju pogona fabrike Jumko i obići Muzej „25. maj".

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije