BiH

Vučinić: Objaviti koliko je Stevandić do sada potrošio novca

Vučinić: Objaviti koliko je Stevandić do sada potrošio novca
Foto: Radoš Krstojević | Vučinić: Objaviti koliko je Stevandić do sada potrošio novca

BANJALUKA – Đorđe Vučinić, poslanik u Klubu Za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS, kazao je da je na sjednici Administrativne komisije NS RS, a koja je održana jutros, od rukovodstva parlamenta i Generalnog sekretarijata zatražio da podnese izvještaj o svim troškovima koje je u prethodnom periodu trošila "reprezentacija Narodne skupštine RS"tokom obavljanja redovnih aktivnosti.

Za ovu odluku, Vučinić ističe da se odlučio nakon što je na jutrošnjoj sjednici pokušan da se izmijeni Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju u NS RS, prema kome bi Kabinet predsjednika parlamenta imao neograničena sredstva kada je u pitanju njegov rad.

Vučinić je pojasnio da se to odnosi na internu i eksternu reprezentaciju, tačnije izdatke u toku redovnih aktivnosti izabranih, imenovanih i zaposlenih lica u NS RS (novčana sredstva za ugostiteljske usluge, te novčana sredstva za nabavku poklona čija se nabavka i izrada priznaje u troškove reprezentacije).

"Mi smo spriječili da se donese ovaj Pravilnik, dok ne dobijemo izvještaj koliko je dosad trošeno. Nemamo nijedan podatak koliko je toga bilo ranije. Nevjerovatno je da za internu reprezentaciju i to bude neograničeno", poručio je on.

Vučinić je kazao da prema predloženom Pravilniku, za vrijeme radnog vremena restorana Narodne skupštine RS, pravo konzumacije hrane i pića po osnovu interne reprezentacije na mjesečnom nivou imaju predsjednik NS RS, generalni sekretar, potpredsjednici, zamjenik i pomoćnici generalnog sekretara.

"U tome smislu, neograničeno je raspoređeno tako da predsjednik NSRS ima pravo konzumacije u visini stvarnih troškova. Onda, generalni sekretar do 1.200 KM mjesečno, njegov zamjenik 600 KM, potpredsjednici NS RS po 900 KM, a pomoćnici generalnog sekretara po 150 KM. Ako izuzmemo vikende, onda je to oko 20 radnih dana, pa podijelite“, pojasnio je Vučinić.

Kada je u pitanju eksterna reprezentacija, poslanik Kluba Za pravdu i red rekao je da je pravilnikom predviđeno da predsjednik NSRS ima pravo na 500 KM naknade mjesečno, ali da se i to, kako ističe, na njegov zahtjev može pretvoriti u visinu stvarnih troškova (moguće neograničeno) u slučajevima posjete i prijema višečlanih stranih i domaćih delegacija, odnosno predstavnika stranih državnih organizacija i institucija, te predstavnika drugih organa i organizacija Republike Srpske.

"Ne može neograničeno jer ne znamo, jer ne znam koliko će,  u ovom slučaju, trošiti gospodin Stevandić i koliki su njegovi apetiti. Maloprije je rekao da ništa nije trošio od tih 500 maraka. Provjerićemo i to", naglasio je Vučinić, koji je o ovom temi govorio i tokom rasprave u NS RS, a na šta mu je replicirao Nenad Stevandić, riječima da on nije potrošio "ni marku od tih 500 KM".

Tokom pres-konferencije poslanika Kluba Za pravdu i red, oni su novinarima priznali da svako od njih ima pravo na po 500 KM mjesečno na hranu i piće, te druge troškove na koje imaju pravo po statusu Kluba u NS Republike Srpske.

"U tom iznosu su i putni nalozi i sve ostalo na šta imamo pravo"“, rekao je Vučinić, dok je šef Kluba Nebojša Vukanović nadovezao riječima da oni imaju sasvim dovoljno sredstava za funkcionisanje Kluba poslanika i rad u Parlamentu RS.

"Ne bih da budem populista, ali mi smo na početku odmah novac na koji imamo pravo dali raznim udruženjima građana", poručio je Vukanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije