BiH

Vukajlović odlazi iz Kancelarije za razmatranje žalbi?

Vukajlović odlazi iz Kancelarije za razmatranje žalbi?
Foto: N.N. | Vukajlović odlazi iz Kancelarije za razmatranje žalbi?

SARAJEVO - Sud BiH u ponedjeljak će po zahtjevu Tužilaštva BiH odlučiti da li će Dragan Vukajlović, član Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH, biti suspendovan s posla zbog istrage koja se vodi protiv njega u slučaju isplate oko 3,4 miliona KM s računa "Puteva RS" firmi "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva.

Tužilaštvo BiH od Suda BiH krajem aprila zatražilo je da se Vukajloviću zabrani obavljanje službene dužnosti do okončanja krivičnog postupka, a zanimljivo je da je Vukajlović, i pored toga što je hapšen i priznao da je uzeo mito od 40.000 KM, nastavio da radi u KRŽ.

Posebno je zanimljivo to što upravo KRŽ BiH, a po nalogu Suda BiH, treba da utvrdi tačnu visinu štete koja je nastala kako bi se stekli svi uslovi da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Vukajlovića, ali i Siniše Dodika, bivšeg poslanika SNSD-a, koji stoji iza firme "Elektrounion", i Duška Lazarevića, direktora te firme.

SIPA je Vukajlovića i Lazarevića već hapsila, ali ih je nakon saslušanja pustila na slobodu, dok je Siniša Dodik izbjegao hapšenje prelazeći u Srbiju, gdje je bio duže od godinu i po dana i tek nedavno se vratio u BiH, kada je i saslušan u SIPA i Tužilaštvu BiH. Za Dodikom postupajući tužilac Tužilaštva BiH tražio je i raspisivanje potjernice, ali Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca, i Ozrenka Nešković, šef Odjela za organizovani kriminal i korupciju, nisu dale saglasnost na to.

Podsjećanja radi, priča o sumnjivoj naplati 3,4 miliona KM od "Puteva RS" počela je još 2012. godine, kada je raspisan tender za održavanje puteva vrijedan više od 30 miliona KM. "Elektrounion", koji je nedavno pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu pokrenuo postupak restrukturiranja, tada je preuzeo tendersku dokumentaciju, ali je odmah nakon toga uložio prigovor i na sam dan otvaranja ponuda tražio zaustavljanje čitavog postupka, što nije urađeno, jer je bilo nejasno šta predstavnik "Elektrouniona" traži. Nakon toga "Elektrounion" se žali KRŽ BiH, koja donosi krajnje sumnjive odluke, a na osnovu kojih se na kraju blokira račun "Puteva RS" i isplaćuju 3,4 miliona KM "Elektrounionu", koji praktično nije ni učestvovao na tenderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije