BiH

Vukanović osuđen zbog klevete vladike Grigorija i sveštenika

Vukanović osuđen zbog klevete vladike Grigorija i sveštenika
Foto: Arhiva | Vukanović osuđen zbog klevete vladike Grigorija i sveštenika
N.N.

TREBINJE - Okružni sud u Trebinju presudio je da je Nebojša Vukanović iz Trebinja oklevetao sveštenike Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, nekadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i paroha Stevana Kovačevića iz Dubrovnika iznošenjem neistina u tekstovima koje je objavio na svom blogu.

Okružni sud je utvrdio da je Vukanović zloupotrijebio pravo na slobodno izražavanje predviđeno Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer je svjesno iznio i prenio neistine u tri teksta koja je objavio na svom blogu, navode iz ovog suda.

Vukanović je u tekstovima oklevetao sveštenike i vladiku Grigorija, navodeći da su sveštenici manastira Tvrdoš prisustvovali misi ubijenim ustašama na otoku Daksa kod Dubrovnika i da se dubrovački paroh i sveštenik manastira Tvrdoš molio za pokoj duše ustašama. Vukanović je vladiku Grigorija oklevetao nazivajući ga hercegovačkim biskupom i tvrdeći da obmanjuje, dijeli i pljačka svoj narod i vjernike, dodali su u Sudu.

Okružni sud je obavezao Vukanovića da sa bloga ukloni sporne tekstove i da episkopu Grigoriju i Stevanu Kovačeviću na ime satisfakcije za pretrpljenu duševnu bol isplati po 2.500 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Vukanović je poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(Avaz.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije