BiH

Za činovnike u institucijama BiH "inostrana" jagnjetina i teletina

Za činovnike u institucijama BiH "inostrana" jagnjetina i teletina
Foto: N.N. | Za činovnike u institucijama BiH "inostrana" jagnjetina i teletina

SARAJEVO - Služba za zajedničke poslove institucija (SZZP) BiH, nakon mnogo peripetija s obaranjem više lotova za godišnju nabavku hrane i pića za potrebe državnih institucija, nedavno je raspisala novi, međunarodni natječaj za nabavku mesa - i to jagnjetine i teletine.

Prema detaljima tendera, planirano je 356.410 KM u narednih 12 mjeseci ili oko 30.000 mjesečno (ne odbijajući vikende, godišnji odmor i ostale neradne dane) da zaposleni u institucijama BiH potroše za ovu namjenu.

Tender će biti raspisan do 28. decembra ove godine, kada je i otvaranje ponuda, no nije jasno šta će se dogoditi ako padne, odnosno da li će oko 22.000 funkcionera, državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH ostati bez mesa u narednih 12 ili, u najgorem slučaju, nekoliko mjeseci u novoj godini? Podsjećamo da Služba za zajedničke poslove, kao prvi ugovorni organ, po zakonu mora da objavi međunarodni tender kada je iznos veći od 250.000 KM.

Odgovor u vezi s tenderom smo željeli čuti od Siniše Perkovića, direktora SZZP BiH, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive.

Vrijedi podsjetiti, od 28. jula do 8. septembra ove godine, u četiri navrata, poništeno je čak 13 lotova velikog tendera za nabavku hrane i pića koje SZZP redovno raspisuje svake godine. Perković je ranije "Nezavisnim" rekao da je ovaj tender pao jer firme koje su se prijavile na natječaj nisu imale urednu tendersku dokumentaciju. Tada je odbacio mogućnost da bi uskoro moglo nestati određenih potrepština, a sve je obrazložio konstatacijom kako ima još vremena da se sve završi. Inače, prvi lotovi ovog tendera poništeni su 28. jula za nabavku konzerviranog progama, kafe i toplih napitaka, raznih zamrznutih proizvoda, voća i povrća, poslastica, sladoleda i začina. Naredni lotovi su poništeni 10. avgusta za mliječne proizvode i ugostiteljski šećer. Lot za nabavku ribe poništen je 28. avgusta, a 8. septembra poništeni su lotovi za nabavku ostalih prehrambenih proizvoda, bezalkoholnih pića i čajeva.

U to vrijeme nisu bili poništeni lotovi za meso, kao i za alkoholno piće, čija je potrošnja u institucijama BiH posljednjih godina povećana, o čemu smo već ranije pisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije