BiH

Za prevoz uglja 24,3 miliona KM

Za prevoz uglja 24,3 miliona KM
Za prevoz uglja 24,3 miliona KM

SARAJEVO - "Elektroprivreda BiH" (EP BiH) je sklopila jednogodišnji ugovor s Javnim preduzećem "Željeznice FBiH" za prevoz uglja iz termoelektrana Kakanj i Tuzla, za koji će platiti cijelih 24,3 miliona KM, saznaju "Nezavisne".

Ugovor je stupio na snagu 1. novembra, od kada teče jednogodišnji angažman "Željeznica FBiH", inače, preduzeća koje je, za razliku od iznimno profitabilne EP BiH, u takvoj dubiozi da su dugovi ove kompanije zaključno sa krajem 2011. iznosili nevjerovatnih 1,8 milijardi KM!

Kako saznajemo, kroz sistem javne nabavke proveden je direktan pregovarački postupak, bez objavljivanja obavještenja o nabavci. U obrazloženju je navedeno da je to "zbog suštinskih, tehnički dokazivnih razloga, jer su prijem i istresanje uglja u TE Tuzla i TE Kakanj u tehničko-tehnološkom smislu prilagođeni željezničkim vagonima".

Drugim riječima, iako bi prevoz ove rude kamionima bio kudikamo jeftiniji, ponovo je, kao i prethodnih godina, odlučeno da budu angažirane "Željeznice FBiH", koje u ovakvim i sličnim postupcima imaju svojevrsni monopol.

Elvedin Grabovica, direktor EP BiH, pojašnjava da je u pitanju "kompletan proces prevoza iz Tuzlanskog bazena i Kaknja, specijalnim vagonima".

"Mi smo tu cijenu pokušavali sniziti prošle godine, ali oni imaju svoje tarife pod kojima to obračunavaju. Pokušavali smo da pregovorima spustimo cijenu i nešto malo smo uspjeli. Ali faktički smo uslovljeni, bili smo i u konfliktu s njima", kaže Grabovica. On priznaje da bi prevoz kamionima značio uštede, ali da je to praktično teško izvodivo.

"Svi prilazi u Kaknju i Tuzli su nam bazirani na šinama", ističe Grabovica.

Sa druge strane, u "Željeznicama FBiH" nisu konkretno odgovorili niti na jedno postavljeno pitanje. Između ostalog, pitali smo ih po kakvim kriterijima jednogodišnji prevoz rude košta astronomskih 24,3 miliona KM, na šta će ova sredstva biti utrošena?

"Radi se o redovnim godišnjim ugovorima između dvije kompanije, koje su strateški partneri. Ugovori između JP EP BiH i 'Željeznica FBiH' sklopljeni su u skladu sa svim zakonskim procedurama, a jedinična cijena i uslovi prevoza definišu se u skladu sa važećim tarifskim propisima i odlukama koje donosi Nadzorni odbor JP ŽFBiH", odgovorili su iz ove kompanije.

Grabovica: Pomažemo slabija preduzeća

Elvedin Grabovica, direktor "Elektroprivrede BiH", ističe da uvijek nastoji "da jača državna preduzeća pomažu slabija", podsjetivši na neka ranija ulaganja u velike projekte i pomoć drugim kompanijama.

"Prvi sam, na primjer, direktor koji je dozvolio da naši računi budu raznošeni poštom i to je da 'BH Pošta' može da preživi", kaže Grabovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije