BiH

Za ratne zločine optuženo 818 lica

Za ratne zločine optuženo 818 lica
Foto: Srna | Za ratne zločine optuženo 818 lica

SARAJEVO - Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić upoznala je glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serža Bramerca o rezultatima rada Tužilaštva BiH, prema čijoj je evidenciji u 409 predmeta do sada optuženo 818 lica za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Na sastanku Tadićeve i Bramerca, kojem su prisustvovali i zvaničnici Posebnog odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH, razgovarano je o izmjeni Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, te o unapređenju regionalne saradnje s ciljem procesuiranja predmeta ratnih zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Jedna od tema odnosila se i na pronalazak nestalih lica, jer se u BiH još traga za 7.000 ljudi, kao i o saradnji udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih iz BiH.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku i jačanju saradnje u zajedničkim aktivnostima putem angažovanja oficira za vezu, pristupom bazi podataka sa dokaznim materijalom Tužilaštva Mehanizma, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina u BiH.

Tadićeva je ponovila da je i dalje neophodna kontinuirana podrška Tužilaštva Mehanizma, posebno za već identifikovane složenije predmete koji su u radu, dok je Bramerc izrazio podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije