BiH

Zabrana IDDEEA da dijeli elektronske podatke građana pravnim licima

Zabrana IDDEEA da dijeli elektronske podatke građana pravnim licima
Foto: N.N. | Zabrana IDDEEA da dijeli elektronske podatke građana pravnim licima

SARAJEVO - Sud BiH odbio je tužbu Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ i Bosna benk internešnel protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka, kojim je trajno zabranjeno IDDEEA da odobrava pravnim licima stalni pristup ličnim podacima sadržanim u elektronskim evidencijama.

U obrazloženju sudske odluke navodi se da se osporeno rješenje temelji na pravilnom i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju, te pravilnoj primjeni materijalnog propisa, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Agencija je, kako se navodi, utvrdila da je IDDEEA zaključila sporazum o slobodnom pristupu podacima koji nije u skladu sa njenim zakonskim ovlaštenjima, ni konvenciji za zaštitu ljudskih prava.

U saopštenju se dodaje da je Agencija, nakon što je utvrdila povredu Zakona o zaštiti ličnih podataka, donijela rješenje kojim je trajno zabranila IDDEEA da odobrava i omogućava pravnim licima stalni pristup ličnim podacima sadržanim u elektronskim evidencijama, te naložila da se predmetna upravna mjera izvrši u roku od 15 dana od dana prijema pomenutog rješenja, te pisanim putem obavijesti Agencija, uz dostavljanje dokaza o izvršenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije