BiH

Zabrana prodaje šumskog zemljišta

MOSTAR - Skupština Hercegovačkoneretvanske županije (HNŽ) zaustavila je sve dalje aktivnosti vezane uz sumnjivu prodaju 1,4 milijuna četvornih metara šumskog zemljišta u selima u okolici Mostara.

Kako nam je kazao Aner Žuljević, zastupnik SDP-a, na čiju je inicijativu Skupština i raspravljala o ovom pitanju, zaustavljeno je krčenje šume kao i sve ostale aktivnosti na kultiviranju zemljišta.

`Zaustavljene su sve aktivnosti na kultiviranju zemljišta u Kruševu i Gubavica-Pijescima dok Skupština od Vlade i Tužiteljstva HNŽ ne dobije cjelovitu informaciju o načinu prodaje tog zemljišta. Mještani ovih sela su već podigli krivičnu prijavu protiv nekoliko osoba odgovornih za nezakonitu prodaju državnog zemljišta`, pojasnio je Žuljević.

Premijer HNŽ Srećko Boras kazao je kako Vlada čeka što će poduzeti županijsko tužiteljstvo.

`Ne želim ništa prejudicirati. Tužiteljstvo HNŽ je izuzelo svu dokumentaciju vezanu za spornu prodaju zemljišta i sada je istražitelji proučavaju. Sve zakonom propisane aktivnosti su poduzete i treba vidjeti što će istražitelji zaključiti`, kazao je premijer Boras.

`Kako su 'Nezavisne' ranije pisale, mještani Gubavica-Pijesaka i Kruševa podnijeli su krivičnu prijavu Tužiteljstvu HNŽ protiv sedam osoba zbog nelegalne prodaje 1,4 milijuna četvornih metara šumskog zemljišta oko Mostara.

Prijave su podnesene protiv Samira Sunagića, bišeg ministra gospodarstva, a sadašnjeg ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, Fanike Zelić, javne pravobraniteljice HNŽ, Nesiba Mutabdžije, direktora Uprave za šume HNŽ, te Hakije Jahića i Miljenka Jelića, koji su bili članovi komisije koja je odredila cijenu zemljišta. Također, prijave su podnesene i protiv direktora Agencije za privatizaciju HNŽ Mihajla Butigana, te Anite Orlović, referentice Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Mostaru.

U prijavama stoji kako je zemljište prodano bez natječaja i u suprotnosti s Odlukom visokog predstavnika o zabrani prodaje državne imovine, koja je još na snazi. Također, zemljište je prodano po cijeni od svega četiri feninga, dok mještani kažu da su bili spremni platiti i 12 maraka po metru četvornom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije