BiH

Zagreb ne mijenja politiku prema BiH

Zagreb ne mijenja politiku prema BiH
Zagreb ne mijenja politiku prema BiH

ZAGREB - Pobjeda hadezeovke Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj neće se bitnije odraziti na kurs hrvatske vanjske politike prema Bosni i Hercegovini.

Ovo je ocjena većine političkih analitičara i zvaničnika iz BiH, koji odreda smatraju da hrvatski vanjski poslovi, bez obzir na to ko im je na čelu, moraju biti usklađeni s interesima Evropske unije.

Prema riječima Mladena Ivanića, predsjedavajućeg kolektivnog šefa države, kojeg nakon inauguracije Kitarovićeve vjerovatno uskoro očekuje prvi zvanični susret na vrhu, osnove hrvatske vanjske politike određene su davno.

"Zaista ne mislim da će doći do bilo kakve promjene, ili da će Hrvatska nešto mijenjati u konceptu. Dakle, ostaće korektni odnosi, a Hrvatska će i dalje pokazivati svoj interes za položaj Hrvata u BiH, a što se dešavalo i ranije", kaže Ivanić.

KURS: Ni Ramiz Salkić, član Predsjedništva SDA i potpredsjednik RS, ne vjeruje da će se bilo šta značajno mijenjati u kursu hrvatske politike prema BiH.

"Ta politika je trasirana odranije, iako su jasne i sestrinske veze dva HDZ-a. Ali, Hrvatska će svoju vanjsku politiku morati uskladiti s politikom EU", smatra Salkić.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, pozdravio je pobjedu Grabar-Kitarovićeve, uz ocjenu da će i nakon predsjedničkih izbora odnosi Hrvatske i BiH ostati prijateljski.

"Smatram da će dobri odnosi BiH i Hrvatske ostati nepromijenjeni i da će Zagreb i dalje nastaviti da pruža podršku BiH kao složenoj državi od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pri čemu će se zalagati za ravnopravnu poziciju Hrvata sa Srbima i Bošnjacima", rekao je Prodanović.

Trijumf Grabar-Kitarovićeve pozdravio je i Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990, koji očekuje i pozitivne efekte ove pobjede "s obzirom na momentum održavanja izbora".

"Ne treba zaboraviti da je Hrvatska punopravna članica EU, a EU je pokrenula novi pristup prema BiH. Tu Hrvatska može odigrati značajnu ulogu", istakao je Raguž, koji očekuje i da rješavanje otvorenog hrvatskog pitanja "bude ključ rješenja u BiH".

OKVIR: I Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, dijeli mišljenje ostalih bh. zvaničnika.

"Spoljna politika Hrvatske prema regionu i državama regiona ne bi trebalo bitnije da se mijenja. Možda će dobiti neke specifikume HDZ-ovih stavova, ali ne vjerujem da će to biti bitno van okvira politike koju je dosad vodio Ivo Josipović", rekao je Čavić, izrazivši očekivanje da će Grabar-Kitarovićeva "nastaviti razumnim putem dobrosusjedskih odnosa i njihove afirmacije".

Mišljenje ostalih zvaničnika jedino ne dijeli Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, koji je uvjeren da će se pobjeda Grabar-Kitarovićeve odraziti na promjenu hrvatske vanjske politike prema BiH.

"Kolinda Grabar-Kitarović sada ima manje manevarskog prostora od Ive Josipovića, koji je vodio politiku Dragana Čovića, ali u rukavicama lijevo orijentiranog političara", zaključuje Suljagić.

Ni ugledni analitičari u BiH ne dvoje da će, bez obzira na sve, kurs vanjske politike naših zapadnih susjeda ostati u dosadašnjim okvirima.

PROMOCIJA: Profesor Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), ipak podvlači da je sama pobjeda Grabar-Kitarovićeve "vraćanje na staro kroz novu promociju HDZ-a i aktivnosti koje su bile relevantne u posljednje dvije i po decenije".

"Njen izbor neće značiti nikakvu suštinsku promjenu u hrvatskoj politici prema BiH. Naime, vrlo je bitna činjenica da je Hrvatska danas članica EU. A njeno prvo obraćanje očito je u funkciji animiranja glasača za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj", kaže Mulabegović.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, dijeli mišljenje kolega, ali i ističe da se iz prvih izjava Grabar-Kitarovićeve mogu izroditi dvije političke filozofije.

"Jedna je da se podupru ambicije za trećim entitetom, u šta ne vjerujem, a druga je stvaranje ambijenta da se svaki Hrvat na svakom dijelu BiH osjeća kao kod svoje kuće, za šta bi imala i moju podršku", kaže Kukić.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, također podsjeća da je kurs hrvatske vanjske politike trasiran ranije.

"Bez obzira na pobjedu konzervativnog kandidata, lično ne mislim da će se u odnosu prema BiH nešto drastičnije promijeniti. Ne treba zaboraviti na jednu važnu činjenicu, a to je da je Hrvatska danas članica EU", zaključuje Topićeva.

Blažević: Pozitivna stvar za BiH

Josip Blažević, član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), smatra kako će pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović biti pozitivna stvar i za Hrvatsku, ali i za Bosnu i Hercegovinu, "a samim time i za bh. Hrvate".

"Ako je suditi po prvom govoru predsjednice Hrvatske, može se tvrditi da je riječ o modernoj političarki s novom političkom paradigmom. Ta se paradigma ponajprije ogleda u ostavljanju prošlosti po strani i apsolutnom okretanju prema budućnosti", smatra Blažević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije