BiH

Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu

Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu
Foto: N.N. | Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu
Bojana Živanić, Agencije

SARAJEVO - Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahtjeve za radne vize, čiji se broj u prvoj polovini ove godine udvostručio, prenosi "Spiegel".

"U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana podnesene su 52.000 zahtjeva za radne vize, što je dvostruko više nego u istom periodu 2015", javlja "Spiegel". Prema njihovim navodima, broj zahtjeva za vize uveliko je nadmašio kapacitete njemačkih konzularnih predstavništava, što je izazvalo rastući broj pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva.

Procjenjuje se da bi broj zaposlenih u konzularnim predstavništvim trebalo da se učetvorostruči da bi se ovaj problem riješio, a predlaže se i prebacivanje obrade zahtjeva na institucije u Njemačkoj, kojoj, prema procjenama Savezne kancelarije za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, Ambasada Njemačke je u 2017. godini obradila oko 17.000 zahtjeva bh. građana za njemačku vizu. Kako je tada rečeno, s obzirom na to da građani BiH uživaju slobodno putovanje u zemlje Šengena, zaključuje se da se u najvećem broju slučajeva radi o vizama za trajni boravak u toj zemlji.

Navedeno je da se ne zna koliko je  od pristiglih zahtjeva odbijeno, ali se iz raznih indirektnih pokazatelja s pouzdanjem može zaključiti da mali broj zahtjeva bude odbijen. Takođe, kako je tada rečeno,  može se zaključiti da se u najvećem broju slučajeva radi o radnim vizama i vizama za spajanje porodica, a koje opet podrazumijevaju da korisnik dobija pravo zaposlenja u toj zemlji.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije