BiH

Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu

Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu
Foto: N.N. | Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu

SARAJEVO - Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahtjeve za radne vize, čiji se broj u prvoj polovini ove godine udvostručio, prenosi "Spiegel".

"U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana podnesene su 52.000 zahtjeva za radne vize, što je dvostruko više nego u istom periodu 2015", javlja "Spiegel". Prema njihovim navodima, broj zahtjeva za vize uveliko je nadmašio kapacitete njemačkih konzularnih predstavništava, što je izazvalo rastući broj pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva.

Procjenjuje se da bi broj zaposlenih u konzularnim predstavništvim trebalo da se učetvorostruči da bi se ovaj problem riješio, a predlaže se i prebacivanje obrade zahtjeva na institucije u Njemačkoj, kojoj, prema procjenama Savezne kancelarije za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, Ambasada Njemačke je u 2017. godini obradila oko 17.000 zahtjeva bh. građana za njemačku vizu. Kako je tada rečeno, s obzirom na to da građani BiH uživaju slobodno putovanje u zemlje Šengena, zaključuje se da se u najvećem broju slučajeva radi o vizama za trajni boravak u toj zemlji.

Navedeno je da se ne zna koliko je  od pristiglih zahtjeva odbijeno, ali se iz raznih indirektnih pokazatelja s pouzdanjem može zaključiti da mali broj zahtjeva bude odbijen. Takođe, kako je tada rečeno,  može se zaključiti da se u najvećem broju slučajeva radi o radnim vizama i vizama za spajanje porodica, a koje opet podrazumijevaju da korisnik dobija pravo zaposlenja u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije