BiH

Zajedničkim projektima do sedam milijardi KM

SARAJEVO - Zajedničkim projektima Republike Srpske i Federacije BiH moguće je realizovati više od sedam milijardi KM investicija u elektroenergetskom sektoru, o čemu su dogovori već započeli.

Kazao je ovo juče Vahid Hećo, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, govoreći na konferenciji za medije Stranke za BiH o mjerama za izlazak iz ekonomske krize.

Hećo je podsjetio da su entitetski premijeri Milorad Dodik i Nedžad Branković još prošle godine na Jahorini dogovarali zajedničke projekte, te da su ponovo aktuelizovani prije dvadesetak dana.

"Predstavnici austrijske APET grupe koji su zaintresovani za ulaganja u elektroenergetski sektor imali su sastanak s premijerom Dodikom o izgradnji tri hidrocentrale na rijeci Ugar i rečeno je da on podržava projekat ako pristaje FBiH. Mi smo zainteresovani i samo to tražimo napismeno", kazao je Hećo i dodao da postoje zakonske procedure da se ovakvi projekti realizuju.

Dodao je da postoje projekti za slične radove na rijeci Bosni u vrijednosti 2,2 milijarde KM, te za gornji tok Neretve od skoro dvije milijarde KM, zatim na Drini u saradnji sa Srbijom, kao i dva projekta za izgradnju gasovoda.

"Već smo dogovarali saradnju u elektroenergetskom sektoru i bilo je sporenja gdje će biti sjedište zajedničke firme, pa je odlučeno da to bude u Kneževu/Skender Vakufu. Zastoji su po običaju političke prirode, ali bi u ovakvoj ekonomskoj krizi to bio spas za BiH", kazao je Hećo.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić je naglasio da će na sjednici Savjeta za provedbu mira (PIC) 25. i 26. marta u Sarajevu pokrenuti pitanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

Azra Hadžiahmetović, poslanik u bh. parlamentu, kazala je da što prije treba početi pregovore o stendbaj aranžmanu sa MMF-om, dok je Beriz Belkić naglasio da treba smanjiti javnu potrošnju što će ponovo zatražiti od članova Parlamentarne skupštine BiH. Čelnici Stranke za BiH saglasni su da nisu bile adekvatne mjere na ekonomsku krizu, posebno na nivou BiH i FBiH.

Bez komentara

Vahid Hećo nije želio da komentariše transkripte koji su se pojavili u medijima, a prema kojima se u elektroenergetskim projektima pojavljuju lični interesi lobista povezanih sa Strankom za BiH.

"Ne čitamo žutu štampu i ne znam ništa o tim transkriptima", rekao je Hećo.

"Dnevni avaz" je objavio transkript razgovora Nihad Spahalić, direktor "Intradea", i Safet Oručević, zastupnik APET-a.

Hećo kaže da Komisija za koncesije "ne ometa nikoga", ali da "Intrade" nema finansijsku garanciju, koja mora biti u vrijednosti investicije.   

Komentar na ova pisanja nije dao ni Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije