BiH

Zakazano javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH

Zakazano javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH
Foto: RTRS | Zakazano javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH

BANJALUKA - Za ponedjeljak je, pred Komisijom za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine BiH zakazano javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH, zbog donošenja podzakonskih akata i to na osnovu anonimne prijave.

Direktorka Instituta Milica Ristović Krstić ističe da se ovaj Institut bavi propisivanjem mjernih uređaja, metroloških i tehničkih uslova koje uređaji moraju ispunjavati, te rokova njihove verfikacije.

Novi Pravilnik o metrološkim i tehničkim uslovima za mjerila gledanosti, piplmetar, donesen je u oktobru prošle godine.

Njegovim stupanjem na snagu, prestao je da važi stari, iz 2014. godine, a propisivao je uređaje koji su tehnološki potpuno prevaziđeni.

S obzirom na to da se radi o elektronskim i elektroničnim sklopovima, u oblasti koja najbrže napreduje bile su potrebne inovacije.

Zato je, kaže, direktorka Instituta za metrologiju Milica Ristović Krstić i usvojen novi Pravilnik.

Propisuje koje tehničke i metrološke uslove mora ispunjavati mjerilo gledanosti.

"Ono što je za Institut važno jeste da mjerila kojima se mjeri gledanost u BiH budu tipski odabrana, da budu redovno verifikovana i provjeravana. Na svake tri godine se radi tačnost samih mjerenja. Sada je propisana najnovija tehnologija, ono što je standard u piplmetrima svuda u svijetu. Svi oni koji su zainteresovani da se bave ovom djelatnošću mogu da se prijave Institutu za odobrenje tipa i nesmetano da uđu na tržište", rekla je Ristović Krstić.

U ovom trenutku u BiH ne postoje uređaji koji zadovoljavaju zakonske i norme propisane podzakonskim aktom.

Postojali su, pojašnjava Ristović Krstić, do prije izvjesnog vremena uređaji koji, kako je utvrđeno, u upravnom postupku, više ne zadovoljavaju uslove.

Institut je izdao rješenje o prestanku važenja ranije izdatog sertifikata o odobrenju tipa, jedinom pravnom subjektu koji je u prethodnih deset godina mjerio gledanost. To je i razlog zbog čega trenutno niko ne mjeri gledanost.

"Ovaj privatni subjekt se još nije prijavio sa informacijom da posjeduje nove uređaje, dakle od oktobra kada je pravilnik stupio na snagu, do danas nemamo novog imaoca mjerila koji ima adekvatno odobrenje tipa mjerila, niti da je ušao u proces verifikacije", dodala je Ristović Krstić.

Subjektu koji je vršio mjerenje gledanosti, obratili smo se sa dva konkretna pitanja – da li njihovi uređaji ispunjavaju zakonom propisane norme i imaju li važeći sertifikat o odobrenju tipa uređaja.

Odgovore na njih nismo dobili, ali jesmo obavještenje da su od Instituta za metrologiju dobili dva akta u kojima je pojašnjeno da ne mogu da koriste mjerila kojima je po rješenju Instituta prestao da važi sertifikat, piše RTRS.

"U ovom trenutku, želim vam saopštiti da će Audience Measurement d.o.o. privremeno obustaviti isporuku podataka. Nažalost, trenutno nisam u mogućnosti precizno odrediti kada i da li ćemo biti u mogućnosti nastaviti s isporukom podataka", stoji u saopštenju jednog od subjekata.

Iako je dužnost Instituta da donese akte koji će propisati karakteristike uređaja za mjerenje gledanosti i da osigura da se redovno provjerava njihova tačnost, zbog donošenja novog pravilnika, kao jednog od 14 pravilnika koje je Institut u okviru svojih nadležnosti donio, direktorka Instituta će na javno saslušanje.

I to pred Komisiju za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine BiH, kako ocjenjuje njen član Milorad Kojić, koja nije nadželna za ovakvu vrstu saslušanja.

Kojić smatra da navodi iz anonimne prijave ne daju dovoljno dokaza da bi komisija bila nadležna.

U predstavkama prijave, pojašnjava, navodi se da nije bilo saglasnosti članova Savjeta Instituta, a potrebne su samo konsultacije na koje je direktorka uputila novi pravilnik.

"Moram da kažem da sporim nadležnost ove komisije i smatram da ona ne može da prejudicira da li je u nečemu bilo elemenata korupcije. Bojim se da neka grupa ljudi unutar komisije, odnosno grupa mojih kolega poslanika, želi da napravi javnu priču ali bez bilo kakvog dokaza", naveo je Kojić.

Kojić je ukazao i na kršenje Poslovnika o radu komisije. Iako je trebalo da, isključivo uz usaglašavanje svih članova komisije, na saslušanje osim direktorke Instituta budu pozvani i članovi Savjeta, do sada, kaže, nije dobio obavještenje da je išta usaglašavano.

Za njega je to još jedna potvrda da se ovim saslušanjem pravi politička priča.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije