BiH

Zaključak ministra zapadnog Balkana: Regionalna saradnja ključna za sve oblasti

Zaključak ministra zapadnog Balkana: Regionalna saradnja ključna za sve oblasti
Foto: Nedžad Uglješa | Zaključak ministra zapadnog Balkana: Regionalna saradnja ključna za sve oblasti

SARAJEVO - Ministri inostranih poslova zapadnog Balkana, sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o pripremama za predstojeći Samit u Londonu o zapadnom Balkanu, te potvrdili zajedničku posvećenost jačoj regionalnoj saradnji.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslaova BiH, izrazio je zadovoljstvo što se po prvi put održava sastanak ministara zapadnog Balkana kod nas.

"Prvi dio je prošao dobro, a drugi dio biće održan na Jahorini", rekao je Crnadak i dodao da je cilj da se što bolje predstavimo. Dodao je da su danas razgovarali o odnosima u regiji.

"Dogovorili smo da treba nastaviti saradnju i što više projekata koji će imati koristi za građane", naglasio je Crnadak.

Ministri su razmotrili i zaključke sa Samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi.

Uvjereni su da će sastanci ovakve vrste ojačati uzajamnu saradnju i uzajamno razumijevanje, te omogućiti da region govori jednim glasom. Crnadak je rekao da će se britanski ministar popodne pridružiti ministrima sa detaljima sastanka.

Naglasili su punu posvećenost sprovođenja mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu (MAP).

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva reka je da su svi ravni na Balkanu te da joj je drago što su se danas sastali u Sarajevu.

"Želimo da dovedemo proces u fazu gdje će biti nepovratno zaustavljiv", rekla je Zaharijeva, te dodala da žele takvo povezivanje i ekonomsku saradnju, te da to više niko ne može zaustaviti.

Dodala je da želi da preduzmu konkretne mjere gdje će građani Balkana osjetiti napredak.

Ministri su konstatovali da veoma cijene kontinuirani angažman Evropske unije u podršci, stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza.

"Definitivno mi radimo i organizujrmo forume preko kojih se šalju politički signali, a jedan takav je bio u Briselu gdje je doznačeno 800 moliona eura za pomoc zemljama Balkana", navela je Zaharijeva.

Ministri su naglasili značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike i u tom smislu pozdravljaju provođenje Sporazuma o transportnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta u okviru investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Generalni direktor Evropske komisije zadužen za proširenje, Kristijan Danijelson, rekao je da se ovaj sastanak danas događa u vrlo važnom trenutku zato što su pitanja koja se odnose na zapadni Balkan na samom vrhu Agende EU.

Rekao je da je i ovaj sastanak u kontekstu najnovije strategije EU za zapadno Balkan.

"Ova strategija sadrži preciznu inicijativu za zapadni Balkan. Pravila pridruživanja EU su sasvim jasna i moraju se slijediti", rekao je Danijelson te dodao da se tačno zna šta je potrebno uraditi da bi se ušlo u EU.

Naglasio je važnost regionalne saradnje koja je ključna za sve ove oblasti vladavine prava, ekonomiju i pomirenje.

Konstatovano je da ministri ostaju posvećeni bezbjednosti u regionu, te da prepoznaju značaj digitalizacije, te su toplo pozdravili Samit o digitalizaciji koji se u aprilu održava u Skoplju.

Ministri su podržali i plan bugarskog predsjedavanja EU da se promoviše plan proširenja EU na Zapadni Balkam, te su pozdravili i održavanje samita EU - Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije