BiH

Zakon o platama ide u skraćenu, a ne u hitnu proceduru

Zakon o platama ide u skraćenu, a ne u hitnu proceduru
Foto: NN Arhiva | Zakon o platama ide u skraćenu, a ne u hitnu proceduru
Srna

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH bude razmatran po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je tražio Savjet ministara.

Predloženim zakonom precizira se da pravo na poseban dodatak /policijski dodatak/, osim policijskih službenika, zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ imaju i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Predstavnički dom je u drugom čitanju raspravljao o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru kojim se reguliše nadzor Parlamentarne skupštine BiH nad radom svih budžetskih i vanbudžetskih institucija BiH, organa uprava i institucija sa javnim ovlaštenjima.

Rasprava o ovom zakonu protekla je u disonantnim tonovima.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da je ovo jedan od najproblematičnijih zakona koji je ušao u parlamentarnu proceduru i da bi najmanja šteta bila ako on ne bude usvojen.

"Zašto je Predsjedništvo BiH izuzeto od nadzora? Pa samo nabavka zavjesa je sporna, a kamoli ostale nabavke u ovoj instituciji izvršne vlasti", navela je Majkićeva.

I Lazar Prodanović iz SNSD-a smatra da je rasprava o ovom prijedlogu gubljenje vremena, jer taj zakon nema većinsku podršku, a ne treba dozvoliti ni derogiranje Poslovnika o radu.

Poslanik Momčilo Novaković iz NDP-a založio se da se brišu nepotrebni članovi ovog zakona, koji su već sadržani u Poslovniku.

"Nećemo podržati ovaj zakon, on se mora mnogo kvalitetnije pripremiti", poručio je Prodanović.

Poslanik SBB-a BiH Damir Arnaut založio se da budu usvojeni amandmani koji nisu dobili podršku Ustavnopravne komisije ovog doma, a koji se odnose na to da nije moguće vršiti nadzor nad OHR-om, kao i na određene sankcije koje podrazumijeva ovaj zakon.

Razmotren je i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević, kojim se onemogućava ublažavanje kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela terorizma i učešća na stranim ratištima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović najavio je da će podržati prijedlog ovog zakona, a drugih diskutanata nije bilo.

Rasprava je obavljena i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić.

Poslanik Novaković rekao je da neće podržati nikave izmjene nijednog zakona o platama u institucijama BiH dok Savjet ministara ne iznese svoj prijedlog.

Salko Sokolović, poslanik Nezavisnog bloka, najavio je da će glasati za ovaj zakon, te pozvao i ostale poslanike da to učine.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije