BiH

Zakon o srednjem obrazovanju ne ugrošava vitalni interes Bošnjaka

Zakon o srednjem obrazovanju ne ugrošava vitalni interes Bošnjaka
Foto: Ilustracija | Zakon o srednjem obrazovanju ne ugrošava vitalni interes Bošnjaka

BANJALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je danas da Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 22. februara ove godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u odnosu na osporeni zakon obrazložili su činjenicom da tvrdnje podnosioca zahtjeva ne dokazuju povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutitvnog naroda.

Po ocjeni Vijeća, ove tvrdnje suštinski odražavaju bojazan podnosioca zahtjeva u pogledu buduće primjene predmetnog zakona, koja bi mogla da dovede do ugrožavanja prava pripadnika bošnjačkog naroda na obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa.

"Vijeće je takođe utvrdilo da se predmetnim zahtjevom ne ukazuje na konkretno zakonsko propisivanje koje vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda već se ističe potreba dopune zakonskog teksta Zakona u smislu preciziranja naziva jezika kojim se služi bošnjački narod i zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u Savjetu za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i školskim odborima", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

U pogledu ovih navoda Vijeće je utvrdilo da se predmetne zakonske odredbe, ali i zakon u cjelini, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, da ne sadrži nacionalni predznak, već se podjednako odnosi na sve osobe koje mogu biti imenovane za člana Savjeta, odnosno školskog odbora.

Takođe, Vijeće je ocijenilo da činjenica što Zakon ne sadrži rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa, niti može dovesti do povrede vitalnog nacionalnog interesa nijednog konstitutivnog naroda, te da predmetom ocjene mogu biti samo postojeće odredbe zakona, a ne moguća druga zakonska rješenja i njihova buduća primjena.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje "bosanski" jezik, budući da se u Zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu Republike Srpske.

U Ustavu stoji da su u Republici Srpskoj u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije