BiH

Stevandić: Rezolucija o Srebrenici može poremetiti mir, bezbjednost i suživot u BiH

Stevandić: Rezolucija o Srebrenici može poremetiti mir, bezbjednost i suživot u BiH
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Zakon o stranim agentima pomjeren, na dnevnom redu i rezolucija o Srebrenici

BANJALUKA – Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija može poremtetiti mir, bezbjednost i suživot u BiH, kao i pravni status BiH, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NS RS na sjednici parlamenta.

On je rekao da su relevantni svjetski stručnjaci dali stručno mišljenje o ovom pitanju a da su oni koji su podnijeli zahtjev da se glasa prekrišili ne samo Ustav BiH, nego i međunarodni ugovor na osovnu kojeg je Ustav BiH nastao.

Rekao je da su parlament i Vlada RS učinili sve što su mogli, a da ostaje još opcija i da se uputi zahtjev i Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Stevandić je rekao da međunarodne ugovore krše i sve zemlje koje su kosponzorile ovu rezoluciju, a najavio je i da će tim zemljama uputiti i pismo u kojem će ih upozoriti na ove činjenice.

Naglasio je i da je RS, kao potpisnica svih aneksa Dejtona, dužna da pokrene pravne korake za zaštitu Dejtonskog sporazuma, obzirom da je prijedlog rezolucije upućen bez saglasnosti Predsjedništva BiH, što je ustavna obaveza.

Rekao je da će predložiti da NS RS uputi protest koji bi imao dvije svrhe, odnosno da se ukaže na to da usvajanje rezolucije ne može da ima pravni efekat obzirom na bespravni način donošenja. A druga svrha bi bila pokretanje spora s ciljem sprečavanja budućih radnji koje bi išle u ovom smjeru. Protes bi bio upućen Ujedinjenim nacijama, Evropskoj komisiji i drugim međunarodnim tijelima, a s ciljem povlačenja ove rezolucije.

Rekao je i da je lično u kontaktu s nekim zemljama u Savjetu bezbjednosti UN-a, i da će im se obratiti odmah nakon glasanja u NS RS.

Dodao je da ovaj tekst NS RS ne vrijeđa nijedan narod niti pijetet žrtava, ali da se radi o pravnim koracima koje će RS preduzimati zajedno s Srbijom i drugim velikim zemljama.

Mazalica: Lagumdžija samo izvođač radova

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, je rekao da je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u, samo izvođač radova, a da su pravi autori rezolucije druge zemlje, koje se predstavljaju kao konsponzori.

On tvrdi da ona nije u interesu ni bošnjačkog naroda, jer, kako je istakao, da je to slučaj, ona ne bi bila donesena sada, kada odgovara konsponzorima rezolucije, a ne bošnjačkom narodu.

Crnadak pitao predstavnike vlasti zašto nisu u Njujorku

Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a je rekao da je jasno da se u ovom rezoluciji želi obilježiti cijeli srpski narod, iako se tvrdi drugačije. On je rekao da su provedeni sudski postupci, a krivci su u zatvoru, i da je jedini efekat ove rezoulcije da se stvore uslovi za kolektivnu krivicu, nakon čega mogu uslijediti i zahtjevi za odštetu.

Crnadak je zapitao predstavnike vlasti zašto nisu u Njujorku, da lobiraju da se rezolicija ne usvoji.

Stevanović: Zajednički obilazak svih stratišta bi doprinio pomirenju

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba Demosa, je rekla da Dejtonom niko nije bio zadovoljan, ali da je on zaustavio rat i stvorio uslov za normalan život.

Međutim, kako je rekla, onda su počeli problemi prvo selektivnim suđenjima za ratne zločine, a onda i zloupotrebama Ustavnog suda BiH u korist političkih stranka u Sarajevu.

Kako je rekla, zajednički obilazak svih stratišta bi doprinio pomirenju, ali da nema vizije političara da se to provede. Priznala je zločin u Srebrenici, ali je dodala da se ne govori o zločinima nad srpskim narodom.

Vukanović rekao da je rezolucija "smokvin list" za ono što se dešava u Gazi

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, je rekao da je rezolucija "smokvin list“ za ono što se dešava u Gazi, te je poručio Bošnjacima da kao narod ne ponavljaju greške i da uče iz istorije gdje su, kako je rekao, Srbi i Bošnjaci zajedno dizali bune protiv osvajača.

Tvrdi da stranci žele da zavade narode u BiH, i da su ih u Srebrenici žrtvovali iako se radilo o zaštićenoj zoni UN-a.

Rekao je da mu je ẓ̌ao smrti iranskog predsjednika jer dobro tretira Jevreje i pravoslavne hrišćane u svojoj zemlji te da je osudio napad Azerbejdžana na jermenski Nagorno Karabah. Odao je i priznanje Zukanu Helezu, ministru odbrane BiH, jer je otišao da oda počast srpskim žrtvama. Kritikovao je i Dodika  zbog vrijeđanja američkog ambasadora i neizdavanja agremana njemačkom ambasadoru i ustvrdio da nije bilo toga, ne bi se desili ovi problemi.

Mazalica je rekao da je Helez jedan od političara koji nanosi najveću štetu RS, a da mu se Vukanović poklonio nakon što se samo jednom poklonio žrtvama.

Glamočak kritikovao SNSD

Nedeljko Glamočak, šef Kluba SDS-a je kritikovao SNSD da su spoljnu politiku prepustili Bošnjacima, i na taj način dali mogućnost Konakoviću i Lagumdžiji da provedu postupak oko rezolucije.

Takođe, rekao je da su svojim neradom sadašnje vlasti u RS otvorile prostor da se rezolucija usvoji, a da se za te neuspjehe kriju iza bivše vlasti. Rekao je da je SDS protiv rezolucije jer se njome želi stvoriti uslov za reviziju presude protiv Srbije. Naglasio je da se u Srebrenici desio zločin, a ne genocid, te je ustvrdio da je liderstvo Bošnjaka u ratu željelo da se stvore uslovi za bombardovanje RS.

Salkić govorio o "veličanju ratnih zločinaca"

Ramiz Salkić, iz Pokreta za državu, je rekao da su Radovan Karadžić, predsjednik RS i Ratko Mladić, načelnik Glavnog štaba Vojske RS presuđeni za genocid od strane međunarodnih sudova, te da su to činjenice i negirao je tvrdnje nekih poslanika da se radilo o zavjeri Bošnjaka i međunarodne zajednice.

Rekao je da se veličaju ratni zločinci, te da bi bez toga bilo nepotrebno usvajati rezolucije. Ustvrdio je i da vlasti RS po Dejtonskom sporazumu nemaju nadležnost za spoljnu politiku, te da rasprava u skupštini pokazuje da se ne poštuje Dejtonski sporazum, iako se tvrdi suprotno.

Inače, Zakon o stranim agentima, koji se trebao danas naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS, prebačen je na prijedlog Vlade RS na pretposljednu tačku dnevnog reda, što znači da se o njemu vjerovatno neće raspravljati narednih nekoliko dana.

Osim toga, na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika NS RS, na Kolegiju pred početak zasjedanja utvrđeno je da se na glasanje o dnevnom redu uputi i dodatna tačka o izjašnjavanju NS RS o predloženoj rezoluciji u Generalnoj skupštini UN-a o Srebrenici. Takođe, na prijedlog Vlade povučena je tačka dnevnog reda o platama sudija i tužilaca u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije