BiH

Žalbe građana nema ko da rješava

Žalbe građana nema ko da rješava
Foto: N.N. | Žalbe građana nema ko da rješava

SARAJEVO - Žalbeno vijeće koje djeluje pri Vijeću ministara BiH ne funkcionira pa je sada na snazi pravni vakuum u pogledu mogućnosti građana da se žale u drugostepenom postupku ovom tijelu, koje rješava takve žalbe.

Pravni vakuum je nastao jer Žalbeno vijeće ne radi već tridesetak dana, budući da je članovima istekao mandat te, prema postojećoj sudskoj presudi, oni ne mogu da rade u tehničkom mandatu.

"Istina je da postoji jasna presuda koja kaže da članovi Žalbenog vijeća moraju prestati s radom istog trenutka kada im istekne mandat. Oni, dakle, više ne smiju odlučivati po bilo kakvoj žalbi, a kako će odgovorni riješiti ovu situaciju nije poznato", rekao je sagovornik iz Vijeća ministara, koji je želio da ostane anoniman.

I poznati sarajevski advokat Asim Crnalić kaže da članovi nekog tijela koje odlučuje nisu ovlašteni donositi nikakve odluke nakon što im istekne mandat.

"U ovom konkretnom slučaju, zbog neodgovornosti izvršne vlasti građani ne mogu ostvariti prava koja su im zagarantirana ustavom, konvencijom i zakonskim propisima koji reguliraju njihova prava na pravnu zaštitu", rekao je Crnalić.

Kada je u pitanju imenovanje članova ovog vijeća, procedure su jasne i jednostavne. Na prijedlog Ministarstva pravde BiH (koje je resorno odgovorno) Vijeće ministara imenuje članove Žalbenog vijeća iz reda državnih službenika, i to bez ikakvih konkursnih procedura. Oni u ovom tijelu rade kao honorarci i čim im završi mandat vraćaju se isključivo svojim uobičajenim poslovima iz državne službe.

U Ministarstvu pravde BiH potvrdili su "Nezavisnim" da su pokrenuli proceduru imenovanja novih članova Žalbenog vijeća i sva dalja procedura sada je na Vijeću ministara BiH.

"Nakon potvrđivanja, imena novih članova bit će objavljena na veb-stranici Vijeća ministara", naglasili su u Ministarstvu pravde.

Žalbeno vijeće u proteklom periodu uglavnom je rješavalo žalbe po pitanju Zakona o slobodi pristupa informacijama, pitanjima azila, konkursnih procedura za prijem u Oružane snage BiH...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije