BiH

Zapadni Balkan više nije region s najviše ilegalnih migranata

Zapadni Balkan više nije region s najviše ilegalnih migranata
Foto: Ustupljena fotografija | Zapadni Balkan više nije region s najviše ilegalnih migranata

BANJALUKA, BRISEL - Zapadni Balkan više nije na vrhu liste regiona s najviše ilegalnih migranata koji ulaze u EU, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Frontex.

Naime, kako nam je rečeno u Frontexu, posljednji izvještaj pokazuje da je u prva dva mjeseca ove godine registrovano 28.130 ilegalnih ulazaka u EU, a u našem regionu zabilježeno je 28 odsto manje ulazaka u odnosu na isti period lani. Prvenstveni razlog novim trendovima je Srbija, koja je konačno uskladila svoju viznu politiku sa EU, pa više nijedna zemlja iz koje migranti ulaze u EU nema bezvizni režim s tom zemljom.

Inače, EU je odlučna da ove godine riješi migrantsku krizu na zapadnom Balkanu, a kako nam je iz Bakua kratko potvrdio Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, pripreme za potpisivanje sporazuma BiH i Frontexa, evropske granične službe,  u završnoj su fazi.

Prema podacima Frontexa, proteklih nekoliko godina polovina svih ilegalnih migranata koji su registrovani u EU tamo je došla preko teritorije zapadnih Balkana. Iako niko to javno ne želi da prizna, najveći razlog tome je neefikasnost službi u zemljama zapadnog Balkana, koje nisu uspjele da se izbore s ovim problemom, bilo zato što bi migrante samo "ispratili" do granice s EU, bilo zbog lošeg menadžmenta sistema kampova i registracije tih ljudi.

Zbog toga je EU pritisla zemlje regiona da, osim što treba da usklade svoju viznu politiku s EU, treba da potpišu nove sporazume s Frontexom, koji bi ovoj evropskoj agenciji dali izvršna ovlaštenja, odnosno omogućili da zajedno s regionalnim policijskim agencijama obavlja kontrolu i upravlja migracijama.

U Evropskoj komisiji su nam ranije potvrdili da EU trenutno pregovara i s BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Frontexom.

"Novi sporazum će omogućiti Frontexu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migrantskim tokovima, preduprijedi ilegalne migracije i rješava prekogranični kriminal na čitavoj njihovoj teritoriji. Naši partneri bi trebalo da omoguće osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, poput graničnih kontrola i registracija ljudi", naglasili su oni.

U Frontexu su za "Nezavisne" potvrdili da trenutno imaju zaključene sporazume s Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Moldavijom, a da će uskoro na snagu stupiti sporazum s Sjevernom Makedonijom.

"Agencija može da sprovodi ove operativne aktivnosti izvan EU samo kada se potiše sporazum o statusu između zemlje u pitanju i EU. Važno je da se razumije da Frontex ne igra nikakvu ulogu u tom procesu, jer se o sporazumu o statusu pregovara između Evropske komisije i zemlje koja nije u EU", pojasnili su nam oni.

Osim zapadnog Balkana, problem predstavljaju i službe u Bugarskoj i Rumuniji, preko čije teritorije je dobar dio migranata i dospio na teritoriju zapadnog Balkana, zbog čega je Austrija blokirala pristup ovih zemalja Šengenu.

Nešić je prošle sedmice boravio u Sloveniji na sastanku ministara unutrašnjih poslova Slovenije i zemalja regiona, gdje je rekao da će BiH pojačati koordinaciju i sa zemljama zapadnog Balkana i sa EU u pristupu upravljanju migracijama, posebno na planu sprečavanja lanaca ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. Dodao je da će BiH i u budućnosti insistirati na readmisiji, odnosno povratku ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije