BiH

Zaražena tri terapeuta u Zavodu "Dr Miroslav Zotović"

Zaražena tri terapeuta u Zavodu "Dr Miroslav Zotović"
Foto: Ilustracija | Zaražena tri terapeuta u Zavodu "Dr Miroslav Zotović"

BANJALUKA - Institut za javno zdravstvo RS predložio je Republičkom štabu za vanredne situacije raspuštanje karantina na teritoriji RS, rekao je danas Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Zeljković je istakao da će pacijenti s lakšom kliničkom slikom ili asimptomatski pacijenti biti upućeni u kućnu izolaciju na 14 dana.

"U posljednje vrijeme veliki broj oboljelih ima blažu kliničku sliku i u skladu s tim Institut je predložio da se postepeno raspuste republički karantini u smislu da se osobe iz tih karantina u skladu sa procjenom šalju u kućnu izolaciju", rekao je Zeljković.

Dodao je da će i sve buduće novozaražene osobe, uz procjenu higijensko-epidemioloških službi, biti upućene u kućnu izolaciju.

Istakao je da očekuju da će higijensko-epidemiološke službe, zajedno sa porodičnim ljekarima, i dalje vršiti nadzor nad tim osobama.

"Ono što je veoma značajno jeste da se i dalje vrši identifikacija sa kim su te osobe bile u kontaktu", naveo je Zeljković.

Virusom korona danas je u BiH novozaraženo ukupno 129 osoba, od toga 31 osoba u RS i 98 osoba u FBiH, gdje su dvije osobe umrle od posljedica ovog virusa.

Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS, navela je da je najviše pozitivnih lica u posljednja 24 časa u RS vezano za preduzeće u Trebinju.

"Još jednom naglašavamo da je potrebno striktno pridržavanje propisanih mjera, pogotovo u zatvorenim prostorima", rekla je Aćimovićeva.

Zeljković je istakao da je problematično poštovanje mjera u poslovnim subjektima te poručio vlasnicima, ali i institucijama, da je neophodno poštovanje mjera koje je Institut preporučio.

On je dodao da će se domovi zdravlja u narednom periodu lagano vraćati na pun kapacitet rada te da većina njih trenutno radi sa 70 odsto kapaciteta, ali da sve zavisi od epidemiolške situacije u lokalnim zajednicama.

Među novooboljelim u RS su i tri terapeuta iz Zavoda "Dr Miroslav Zotović" Banjaluka, a u ovom zavodu saopštili su da je u petak virus potvrđen kod dva terapeuta na Dječjem odjeljenju.

"Obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila na terapiji, proslijeđene su liste kontakata prema HES-u, terapija je obustavljena do daljeg i provedeno je brzo antigensko testiranje kod 40 članova tima koji rade sa ambulantnim pacijentima. Od testiranih, 39 je bilo negativno, a jedan terapeut pozitivan, potpuno asimptomatski, te je kasnije potvrđen i PCR testom", navodi se u saopštenju.

U opštini Bileća danas je potvrđeno 18 novih slučajeva zaraze virusom korona, a Dragana Tešanović, doktor Doma zdravlja Bileća, kaže da osobe kod koji je u posljednja tri dana registrovan virus imaju blažu kliničku sliku i nalaze se u kućnoj izolaciji, a u slučaju pogoršanja biće hospitalizovane.

Tešanovićeva je navela da je riječ o 32 osobe koje su zaposlene u Fabrici za preradu ribe u Stocu te da su uglavnom srednje životne dobi.

Najveći broj oboljelih u FBiH juče je registrovan u Tuzlanskom kantonu, gdje je evidentirano 47 novozaraženih te je trenutno aktivno 398 slučajeva.

Ovo je najviše novozaraženih u jednom danu u Tuzlanskom kantonu od početka pandemije te najviše zaraženih na području grada Tuzla, gdje je registrovano 35 novih slučajeva zaraze.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je da zbog naglog rasta broja zaraženih svi moraju učiniti da se virus sporije i manje prenosi.

"Može se dogoditi da dođe i do ubrzanog prenosa. Nekontrolisano širenje dovodi do pojave virusa u ustanovama gdje je starija populacije", rekao je Musa te dodao da veći broj asimptomatskih slučajeva predstavlja dodatni problem.

Republički štab za vanredne situacije danas je zasjedao, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bila završena sjednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije