BiH

Zatvorenike u državnom zatvoru nema ko da čuva

Zatvorenike u državnom zatvoru nema ko da čuva
Zatvorenike u državnom zatvoru nema ko da čuva

ISTOČNO SARAJEVO - Prvi "stanovnici" državnog zatvora, čija izgradnja je pri kraju, trebalo bi da usele krajem ove ili početkom naredne godine, ali veliki problem će biti zatvorski čuvari.

Naime, BiH nema adekvatno obučene čuvare da rade u ovom zatvoru, a entitetski zatvori nemaju "višak" da posude.

"Koliko god je izgradnja zatvora velik i skup projekat, posebna pažnja mora se obratiti na zatvorsko osoblje. Ministarstvo pravde BiH je po tom pitanju napravilo strategiju stavljanja zatvora u funkciju s obzirom na to da je riječ o kompleksnom procesu, koji ne može biti okončan u jednom danu", poručio je juče Josip Grubeša, ministar pravde BiH, koji je zajedno sa Rankom Debevecom, predsjednikom Suda BiH, obišao zatvor u Vojkovićima koji je već dobio nadimak "bosanski Alkatraz".

Grubeša je naveo da u ovom trenutku Ministarstvo na čijem je čelu raspolaže sa 31 pritvorskim policajcem, te da je za zatvor visoke bezbjednosti neophodno provesti obuku za oko 150 lica.

"Sada već imamo zatvorenike osuđene pred Sudom BiH, njih 266, za koje Ministarstvo pravde BiH plaća izdržavanje kazne u zatvorima u RS i FBiH. Ne možemo ih prebaciti sve odjednom", rekao je Grubeša. 

Konstatovao je da je izgradnja zatvora odavno trebalo da bude završena, ali je zbog sudskog spora podizvođača s izvođačem radova došlo do totalne obustave radova punih 135 dana u građevinskoj sezoni. 

"Nemamo iskustvo stavljanja zatvora u funkciju. Nama su zatvori još iz doba Austrougarske, zbog čega smo mi iz Ministarstva išli po susjednim zemljama da se upoznamo sa njihovim iskustvima", rekao je Grubeša. 

Debevec je ocijenio da će se stavljanjem u funkciju ovog zatvora smanjiti troškovi Suda BiH, ali i najbitnije, kako je istakao, poboljšati bezbjednost. 

"Osuđenici se nalaze po raznim kazneno-popravnim domovima širom BiH. Ovaj objekat se nalazi prilično blizu Suda BiH i ima evropske standarde izdržavanja zatvorskih kazni", rekao je Debevec. 

Novinari su juče imali priliku da vide posebne izolacione ćelije novog državnog zatvora u koje će biti smješteni najozbiljniji prestupnici. Te ćelije su, kako je objasnio Grubeša, samice. Novinarima je pokazana i kontrolna soba. U četiri objekta (A, B, C i D) biće smješteni zatvorenici i pritvorenici, a u posebnim objektima je smještena upravna zgrada, kuhinja, bolnica i sportska dvorana.

"Teški osuđenici će biti u posebnim sobama i odvojeni od drugih. Oni neće jesti u zatvorskoj kantini, nego u samicama", objasnio je Grubeša.

Zatvor će moći primiti 300 zatvorenika i 50 pritvorenika. Zatvor će imati 24.000 metara kvadratnih. Vrijednost projekta je 39 miliona evra, a finansira se kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope od 19,3 miliona evra, dok je BiH uložila 6,45 miliona evra, donacija EU je 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske dva miliona evra i SAD 188.000 dolara za obuku zatvorskog osoblja. Zatvor će imati i mogućnosti video-konferencija, te će biti moguće da u rizičnim situacijama pritvorenici i zatvorenici mogu davati iskaze Sudu i Tužilaštvu BiH.

(Foto: Anadolija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije