BiH

Pratite nas na Google news

Završen sastanak: Stabilnost BiH od najvećeg značaja za Hrvatsku

Završen sastanak: Stabilnost BiH od najvećeg značaja za Hrvatsku
Foto: Vlada RH | Završen sastanak u Zagrebu: Stabilnost BiH od najvećeg značaja za Hrvatsku
N.N.

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, s kojima je razgovarao o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH. Iz Vlade Hrvatske je saopšteno da je time nastavljen redovni dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH o političkim i privrednim odnosima Hrvatske i BiH.

"Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom evropskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH", saopšteno je.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organizovanjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju 2020. godine, kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU te evropska perspektiva jugoistoka Evrope, Plenković je, navodi se, ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterijuma potrebnih za sticanje statusa države kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

U susret 25. godišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma, sastanak je bio prilika za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih prepreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, ekonomskoj saradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su večeras on i lider SDA Bakir Izetbegović sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem razgovarali o situaciji u BiH, lokalnim izborima i izbornom zakonodavstvu, te da je sastanak završen u prijateljskom tonu.

"Mi Hrvatsku i premijera Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem evroatlantskom putu", rekao je Čović poslije sastanka u Zagrebu.

Čović je naveo da je na sastanku razgovarano o situaciji u BiH, lokalnim izborima "i neizbježnoj temi - izbornom zakonodavstvu" koje su, kako je naveo, Izetbegović i on potpisali kroz dva sporazuma kad su pripremali izbore u Mostaru.

"Nismo imali priliku da se dotaknemo svih tema šta treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, obezbijedi legitiman izbor njihovih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH", dodao je Čović

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije