BiH

Završena gradnja auto puta "9. januar"

Završena gradnja auto puta "9. januar"
Foto: Ilustracija | Završena gradnja auto-puta "9. januar"

BANJALUKA - Završena je gradnja auto puta "9. januar". Sve je spremno za utorak, kada će svečano biti otvoren i preostali dio, od Drugovića do Prnjavora.

Time će kompletan auto-put Banjaluka-Doboj biti pušten u saobraćaj. Ukupna dionica od 72 kilometra koštala je 402 miliona evra, a sve je gradila domaća operativa.

Da bi dionica od Drugovića do Prnjavora bila puštena u saobraćaj, na terenu je svakodnevno bilo angažovano oko 300 radnika. Samo na toj trasi nalaze se dva mosta preko Bosne i Vrbasa, vijadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

"Sa zadovoljstvom mogu da naglasim da je završen auto-put "9.januar" Banjaluka-Doboj. Ovo je ogroman projekat za Republiku Srpsku i za naše preduzeće, naravno. Veoma smo zadovoljni kvalitetom urađenog posla. Građani i vozači su dobili jednu modernu saobraćajnicu, koja će prije svega da obezbijedi bezbjedan saobraćaj, a zatim i brži protok roba i stanovništva", ističe Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske.

Na ovoj dionici su 52 zahtjevna objekta, za čiju je izgradnju potrošeno 190 hiljada kubnih metara betona i 310 hiljada tona asfalta. Saobraćajnica prolazi ravničarskom trasom. Procjenom projektanta, da se zbog geološkog sastava terena auto-put ne gradi na padini, izbjegnuti su potencijalni problemi sa klizištem. Ipak, bilo je nekoliko ozbiljnijih zahvata.

"Malo više komplikacija bilo je na sanaciji kosina na 15. kilometru i na lokaciji umjetnog tunela Potočani. Naravno, ta dva problema su veoma uspješno riješena sa sistemom dubokog fundiranja, za čije potrebe je izbušeno preko 15 kilometara šipova", navodi Marko Salapura, šef gradilišta.

Kompletna dionica auto puta "9.januar" od Banjaluke do Doboja koštala je 402 miliona evra. Na izgradnji je angažovana domaća operativa, što predstavlja važan kriterijum za domaća i strana ulaganja.

Završetkom izgradnje preostalih 25 kilometara auto-puta "9.janaur", dionice Banjaluka-Prnjavor, Republika Srpska dobiće više od 105 kilometara auto-puta. Ova dionica predstavlja jezgro buduće mreže auto puteva, koja će se širiti, kaže Topić. Plan je da se ide prema zapadu, ka Prijedoru. Pripremljen je ugovor o koncesiji sa kineskom kompanijom i ubrzo bi trebalo da bude potpisan. Ide se na Koridor "Pet ce", od petlje Tovere, do petlje Kostajnica, što predstavlja početak njegove izgradnje u Srpskoj. Očekuju se pregovori za nastavak gradnje do Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, ka Srbiji.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije