BiH

Zbog migranata će protestovati u Sarajevu

Zbog migranata će protestovati u Sarajevu
Foto: N.N. | Zbog migranata će protestovati u Sarajevu
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Zbog migrantske krize, koja već duže od godinu dana potresa Veliku Kladušu, građani tog grada će održati javni protest pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Ovakvu odluku donio je Krizni štab za migrantsku krizu u ovoj općini, koji čine predstavnici lokalnih vlasti i drugih institucija koje su zadužene za ovu problematiku. Istaknuto je kako je prvobitno planirano da protesti budu održani u Velikoj Kladuši, ali da je naposlijetku odlučeno da to ipak bude u Sarajevu, dok će datum održavanja biti naknadno utvrđen.

Prema riječima Elvire Abdić-Jelenović, članice Kriznog štaba, na ovakav korak su se odlučili zbog ignorantskog odnosa državnih vlasti i institucija.

"Država je više puta pozivana da ovom problemu priđe ozbiljnije, međutim ne samo da je izostao odgovor, već su ignorisane lokalna vlast i njene odluke po pitanju migranata, kao i volja građana Velike Kladuše. Tome u prilog govori činjenica da je u područnoj školi u Šiljkovači organizirana nastava za djecu iz migrantske populacije, a da o tome lokalna vlast i građani nisu ni pitani ni obaviješteni", kazala je Abdić-Jelenovićeva.

Prema njenim riječima, očigledno je da je Bosna i Hercegovina pristala da bude centar za migrante, iako ta odluka nije zvanična niti objavljena u službenim dokumentima. Inače, lokalne vlasti u ovoj zapadnokrajiškoj općini su u nekoliko navrata tražile zatvaranje prihvatnih centara za migrante i njihovo izmještanje u druge sredine. Prema posljednjim procjenama, u Velikoj Kladuši trenutno boravi oko hiljadu stranih državljana.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

beha, mala zemlja za veliku nuždu

PROªVDA za braču pakistance, ba.. smestite ih na Poljine nek zaliježu skupa sa sultanom seflijom Al Trezorijem Živkovičem

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije