BiH

Zbog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori prijeti egzodus stanovništva

Zbog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori prijeti egzodus stanovništva
Foto: Srna/Arhiva | Zbog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori prijeti egzodus stanovništva

DVOR, SARAJEVO - Odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini granice BiH s Hrvatskom, na lokaciji Trgovska gora, u hrvatskoj opštini Dvor, izazvalo bi niz problema, uključujući i mogući novi talas odlaska stanovništva.

Navodi se to u Izvještaju o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti u BiH, koji je uradila Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, a u kojem je tematizovan i slučaj "Trgovska gora", zaključno do novembra 2021.

U ovom izvještaju naveden je niz potencijalnih opasnosti ukoliko sporni otpad bude skladišten na Trgovskoj gori.

"Kada je u pitanju procjena eventualnog uticaja koji bi izgradnja takvog objekta i odlaganja radioaktivnog otpada u njemu mogla imati na stanovništvo i okolinu u BiH, Agencija smatra da bi to prouzročilo brojne probleme", ističe se u izvještaju.

Izgradnja takvog postrojenja na granici sa BiH, dodaje se, stvara posebnu zabrinutost usljed nedavnih zemljotresa u okolini Petrinje i Gline. 

Uporedili su te zemljotrese sa zemljotresom u Banjaluci 1969. godine od 6,6 stepeni po Rihterovoj skali.

Naglasili su da je petrinjski najjači zemljotres zabilježen 2020. godine bio jedan od najjačih u Hrvatskoj sa 6,4 stepena po Rihterovoj skali. 

"Mogući rizik od incidenata i akcidenata koji bi mogli nastati usljed zemljotresa, pomjeranja tla, poplava, požara i eventualnog ispuštanja radionuklida u okolinu stvaraju posebnu zabrinutost kod stanovništva BiH, a posebno onog uz donji tok rijeke Une", navedeno je u izvještaju.

Takođe, kako su istakli, pored ovih opasnosti, određene studije koje je radila ekspertska grupa iz BiH i analize koje priprema ekspertski tim ukazuju da je ovaj prostor, odnosno predložena lokacija, veoma diskutabilna u smislu zadovoljavanja svih međunarodno propisanih standarda iz ove oblasti za izgradnju ovakvog objekta koji se svrstava u nuklearno postrojenje.

Hrvatska, dodaje se, mora dokazati da će eventualno izgraditi objekt na ovom prostoru u kojem će čuvanje radioaktivnog otpada biti bezopasno sa gledišta tektonskih pomjeranja tla. 

"Ulaz u objekat eventualnog odlagališta radioaktivnog otpada na makrolokaciji Trgovska gora nalazi se na samo 950 metara od rijeke Une, a lokacija na kojoj se namjerava praviti novo skladište za radioaktivni otpad je samo 2.800 m od granične rijeke Une i vodozahvata uz opštinu Novi Grad i u neposrednoj blizini ušća rijeke Sane u Unu. Na taj način obezvrijedio bi se cijeli prostor", ističe se u izvještaju.

Posebno, kako ističu, obeshrabruje činjenica da je Hrvatska od početka procesa odabira ove lokacije tek u junu 2021. godine zvanično komunicirala sa ekspertskim timom BiH preko Fonda za razgradnju Nuklearne elektrane Krško. 

Dodaje se da komuniciranje oko ovog pitanja sa javnošću kako u Hrvatskoj, tako i s javnošću u BiH, ne pokazuje potrebnu zrelost i ne vodi ove aktivnosti na način da odgovori na važna pitanja koje postavlja i stručna i druga zainteresirana javnost. 

"Ove činjenice dodatno pojačavaju bojazan stanovništva za budućnost života u ovom kraju, a u isto vrijeme su obeshrabrujuće i za povratak prognanog stanovništva, i kao indirektne posljedice sa samom najavom namjere negativno utiču na ovdašnje investicije i dolazak stranih investicija. Takođe, narušavaju se već razvijene privredne grane kao što su turizam i poljoprivreda", ističe se u izvještaju.

Mario Crnković, predsjednik Udruženja "Green team" Novi Grad, navodi da izvještaj suštinski sumira osnovu problematike slučaja "Trgovska gora", ali, kako napominje, važno je između ostalog podsjetiti dvije stvari. 

"Hrvatska je potrošila električnu energiju čijom proizvodnjom je nastao problematični radioaktivni otpad, tako da praktično imamo slučaj da je Hrvatska koristila benefite električne energije, a rizike i posljedice korištenja ovakvih izvora prebacuje Bosni i Hercegovini. Uz to, kada dodamo da građani i BiH kao država ne žele svojevoljno da prihvate rizike koje nose radioaktivni materijali uz rijeku Unu, dolazimo da apsurda gdje se struka, etika i praksa omalovažavaju zarad političkih odluka u Hrvatskoj", kaže Crnković za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, ovakav čin je doslovno otvaranje Pandorine kutije.

"Ukoliko bi radioaktivni i drugi opasni otpadi završili na Trgovskoj gori, značilo bi to još intenzivniji egzodus stanovništva s ovih područja. Nadam se da će prevladati razum, jer su na kocku stavljeni životi budućih generacija, kako na našem području, tako i šire", rekao je Crnković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije