BiH

Zdravstveni sektor zbog dugova najveći izazov za novu Vladu RS

Zdravstveni sektor zbog dugova najveći izazov za novu Vladu RS
Foto: Ilustracija | Zdravstveni sektor zbog dugova najveći izazov za novu Vladu RS

BANJALUKA - Jedan od najvećih izazova za novu Vladu Republike Srpske biće sređivanje stanja u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, koji u ovom trenutku za poreze, doprinose i dobavljačima duguje više od 500 miliona KM.

"To je nešto što više ne možemo odgađati. Ta priča se vodi od 2015. godine sa Svjetskom bankom i tu priču već poslije Nove godine moramo aktivirati. U ovom momentu najvažnije je da se ne smiju gomilati zaostale obaveze i moramo prestati s tim. Kako? Vidjećemo", rekao je Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, u jednom od prvih intervjua nakon što je objelodanjeno da će biti novi premijer.

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj u ovom trenutku najviše duguju državi, tačnije fondovima i Poreskoj upravi Republike Srpske, a kako je naglasio Višković, kada se podvuče crta, "više neće moći da prave minuse, već će morati da izmiruju tekuće obaveze".

 Jedna od mogućnosti koja se ranije spominjala je i ta da država te dugove preuzme na sebe ili da posudi novac koji bi se uz dugoročne kredite i velike grejs periode vraćao, a neki su govorili i to da je otpis tih dugovanja jedino rješenje, ali je gotovo sigurno da od toga neće biti ništa.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kažu da dugovi u zdravstvu "nisu nastali preko noći" i da se ne mogu ni brzo riješiti, naglašavajući da ima pomaka u poslovanju.

"Sarađujemo sa Svjetskom bankom kako bismo pronašli rješenje za stabilizaciju poslovanja zdravstvenih ustanova. Između ostalog, krenuli smo vrlo konkretno u reformske mjere koje podrazumijevaju uvođenje zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja", rekli su nam u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Inače, pojedine zdravstvene ustanove, među kojima su i domovi zdravlja, do sada je već trebalo da pređu na trezorski sistem poslovanja, ali zbog protivljenja prije svega lokalnih zajednica od toga se na kraju odustalo, a tek rijetki su odlučili da pokušaju poslovanje preko trezora.

Trenutno preko trezora posluju Dom zdravlja Čelinac i Zavod za stomatologiju Republike Srpske.

"U skladu s tim iskustvima donosiće se i dalje odluke o broju i vrsti zdravstvenih ustanova koje bi u daljim fazama trebalo da pređu na trezorski način poslovanja", rekli su nam u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Trezorski sistem poslovanja u Republici Srpskoj nije nepoznanica i u ovom trenutku on funkcioniše kada je u pitanju socijalna zaštita, prosvjeta, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS, a mnogi koji zagovaraju ovaj model tvrde da se na taj način stvara potpuna kontrola nad utroškom sredstava.

"Cilj nam je da ono što je namijenjeno za liječenje pacijaneta za to bude i utrošeno. Takav model će zaustaviti da se stvaraju nerealne obaveze", tvrde u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za "Nezavisne".

Prema posljednjim dostupnim podacima, zdravstveni sektor samo po osnovu poreza i doprinosa duguje više od 200 miliona KM, dok, recimo, za električnu energiju javne zdravstvene ustanove duguju više od 18 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije