BiH

Zeleno svjetlo za smanjenje PDV-a ugroženim branšama

Zeleno svjetlo za smanjenje PDV-a ugroženim branšama
Foto: Arhiva | Zeleno svjetlo za smanjenje PDV-a ugroženim branšama

SARAJEVO, BANJALUKA - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH jednoglasno je podržala inicijativu za smanjenje PDV-a za pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet odsto, a ukoliko poslanici koji su na zasjedanju Komisije glasali za ovu inicijativu i njihove stranačke kolege ostanu dosljednji, Predstavnički dom parlamenta BiH mogao bi zadužiti Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana predloži izmjene Zakona o PDV-u i smanji stopu na pet odsto.

"Inicijativa je podržana jednoglasno i vidjećemo šta će se dešavati na sjednici Predstavničkog doma. Na sjednici Komisije podržali su je svi. Inicijativa nije politikantstvo i smanjenje PDV-a je jedina moguća mjera institucija BiH da se pomogne sektorima ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja, koji su najviše pogođeni", rekla je Mira Pekić, član Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH, koja je zajedno sa stranačkim kolegom Branislavom Borenovićem i predložila inicijativu o smanjenju stope PDV-a. 

Na sjednici Komisije za finansije i budžet inicijativu o smanjenju stope PDV-a podržali su poslanici SNSD-a, DF-a, Naše stranke, SDP-a i SP-a, dok predstavnik HDZ-a Predrag Kožul nije prisustvovao. 

Ukoliko ove stranke podrže inicijativu i na samoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja se održava sutra, to će biti više nego dovoljno da se dalje nastavi sa procedurom, odnosno da Savjet ministara BiH, tačnije Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izradi i predloži izmjene Zakona o PDV-u i spusti stopu za sektore ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja sa 17 na pet odsto. 

Ipak, ova inicijativa teško će proći, jer su iz SNSD-a nedavno na određeni način rekli da je neće podržati, a bez njihovih glasova nije moguće izmijeniti ovaj zakon i to prije svega zbog činjenice da u Domu naroda parlamenta BiH imaju četiri od pet srpskih delegata. 

U slučaju da ova inicijativa dobije podršku Predstavničkog doma parlamenta BiH, ona bi se primjenjivala do 31.12.2022. godine, a kako je istakla Pekićeva, na taj način u značajnoj mjeri bi se pomoglo privrednicima koji posluju u ugostiteljstvu, turizmu i putničkom saobraćaju. 

"Njima bi ulazni PDV ostao po stopi od 17 odsto, a izlazni bi bio pet odsto. Inicijativa je došla u pravo vrijeme, jer je i vrijeme za pripremu budžeta", rekla je Pekićeva. 

Jakov Galić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH predložio je da se, osim smanjenja PDV-a, razmisli i o tome da doprinosi i porezi idu na teret države. 

"Daleko bi veća pomoć bila nego smanjenje ovih poreza. Sada je veoma važno ne ostaviti radnike bez posla", rekao je Galić i dodao da bi najbolja pomoć bila da se i PDV, i doprinosi, i porezi na plate prebace na teret države. 

Pali amandmani SDP-a

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma BiH nije utvrdila usaglašenost prijedloga nekoliko amandmana na Ustav BiH o izboru izvršne i zakonodavne vlasti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. 
 
Amandmani SDP-a odnosili su se na to da se, umjesto Predsjedništva BiH, biraju predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da se na čelo izvršne vlasti bira premijer, Predstavnički dom BiH bi, umjesto 42, trebao da broji 87 poslanika, a Dom naroda parlamenta BiH, umjesto dosadašnjih 15, imao bi 21 delegata. 
 
Prijedlog SDP-ovih amandmana nisu podržali članovi Komisije iz SNSD-a i HDZ-a, dok su SDP i SDA glasali za.
 
Komisija je jednoglasno usvojila inicijativu poslanika iz SDA Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom zadužuje Savjet ministara da u roku od 30 dana od dana usvajanja inicijative u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog za izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH kako bi se izvršila harmonizacija sa regulativama EU, u smislu međunarodnog prometa i nabavke lijekova, ali i inicijativu kojom zadužuje Savjet ministara da najkasnije u roku od 90 dana u proceduru uputi prijedlog zakona, kao bi se popis mogao obaviti najkasnije do 2023. godine.
 
Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH nije juče podržala inicijativu da se Savjet ministara BiH zaduži da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom vojnom imovinom na način da se ona da na korištenje lokalnim jedinicama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije