BiH

Žene manje sklone korupciji, ali ih je premalo u parlamentu

Žene manje sklone korupciji, ali ih je premalo u parlamentu
Foto: N.N. | Žene manje sklone korupciji, ali ih je premalo u parlamentu

SARAJEVO, BANJALUKA - U predstojećem sazivu Parlamentarne skupštine BiH sjediće svega osam dama, dok ih je na početku prošlog mandata bilo deset.

Svi se slažu da bi ih u najvišoj zakonodavnoj instituciji na državnom nivou trebalo biti više, a postoje i mišljenja da su pripadnice nježnijeg pola osjećajnije, puno više razumiju i ekonomske i socijalne probleme, i manje su sklone korupciji.

Ali, aktuelna računica pokazuje da će i u naredne četiri godine, baš kako je to bilo i ranije, muškarci biti brojčano zastupljeniji, jer će sjediti u 34 poslaničke klupe.

Borjana Krišto, koja će ispred stranaka okupljenih oko HDZ BiH, biti stari-novi poslanik, kaže za "Nezavisne" da je bavljenje politikom složen i odgovoran posao.

Po njenim riječima, taj posao zahtijeva program, ali i odgovornost,  prepoznatljivost, dosljednost, principijelnost i slične osobine.

"Možda žene ne pokazuju dovoljno angažiranosti i motiviranosti da bi bile tu. Moj zaključak bio bi da postoji puno više prostora za poziciju žena ne samo u zakonodavnoj, nego i izvršnoj i svim drugim vlastima. Pokazalo se da su žene odgovorne, sposobne i spremne donositi i teške odluke, uključujući i političke", navela je Krišto, koja je jedina među koleginicama osvojila direktan mandat.

U poslaničkoj klupi u parlamentu BiH u naredne četiri godine sjediće i Snježana Novaković-Bursać (SNSD), koja je u mandatu od 2010. do 2014. godine bila poslanik u Narodnoj skupštini RS, s tim što je dva puta izabrana i za odbornika u Skupštini grada Banjaluka, pa joj iskustva u političkim vodama ne nedostaje.

Ona smatra da bi više dama trebalo da bude uključeno u politiku.

"U politiku treba da bude uključeno više ljudi koji imaju kreativni pristup i dobre namjere, a uvjerila sam se da to žene u politici i imaju", priča  Novaković-Bursaćeva, koja je na proteklim izborima osvojila 16.838 glasova i tako postala dama koja u parlament BiH ulazi sa najvećom podrškom birača.

Dodaje da je njeno djelovanje usmjereno na pronalazak zadovoljavajućeg rješenja u datim okolnostima i okvirima, te ističe da je pravi timski igrač.

"Vjerujem da u ovoj zemlji postoje rezerve sredstava koje moramo usmjeriti prema zdravstvu i da je moguće poboljšati ukupni ambijent za poslovanje i život uopšte", naglašava Novaković-Bursaćeva.

Građane će u parlamentu BiH predstavljati i Mira Pekić (PDP), koja ističe da su žene u političkom životu ravnopravne.

"Ne mogu reći da smo manje važne u političkom životu. Međutim, nama je mnogo teže da se politički angažujemo i budemo aktivne. Na ženama su, kako to kaže narod, tri stuba kuće, tako da imaju daleko više obaveza. Njima je stoga teže da u politici napreduju", ističe Pekićeva.

Aktuelni ministar okoliša i turizma FBiH Edita Đapo (SBB) takođe je osvojila mjesto u parlamentu BiH.

Ona smatra da u našem društvu još postoje patrijarhalna shvatanja po kojem su uloge muškaraca i žena u društvenom životu strogo podijeljene.

"Taj stereotip u mnogome otežava profesionalni položaj žene i u društvu i u politici. Žene iz određenih razloga ne glasaju za žene, iako ih ima na kandidatskim listama. Također, kompenzacione liste treba da budu popunjene i ženama, pa ukoliko ne prođu direktno da se prisustvo žena u institucijama odlučivanja omogući preko kompenzacija", smatra Edita Đapo.

Dodaje da je važno da imamo žene u zakonodavnim tijelima i izvršnoj vlasti jer one razmišljaju na drugačiji način.

"Osjećajnije su, puno više razumiju i ekonomske i socijalne probleme, manje su sklone korupciji, spremnije su da se bore za prava žena i djece, spremnije da iznalaze rješenja, odgovornije, ali i smjelije prilikom donošenja odluka", kaže Đapo.

Osim njih, u parlamentu BiH će u naredne četiri godine sjediti i Alma Čolo (SDA), Nada Mladina (SDP BiH), te Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), i to zahvaljujući kompenzacionom mandatu, kao i Aida Baručija (Nezavisni blok), kojoj će svoju poslaničku klupu ustupiti gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije