BiH

Žestoka rasprava o Prijedlogu SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

Žestoka rasprava o Prijedlogu SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona
Foto: N.N. | Žestoka rasprava o Prijedlogu SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

SARAJEVO – U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH završena je rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Na samom početku rasprave Šefik Džaferović (SDA) govorio je o Prijedlogu SDA konstatujući da ovaj prijedlog ne obuhvata izbor člana Predsjedništva BiH, jer tu mora biti implementirana odluka Evropskog suda u predmetu "Sejdić-Finci", ali se bavi popunom delegata u Domu naroda FBiH.

Kada je u pitanju rješenje za Mostar, Džaferović je rekao da je to poznato rješenje koje je ova stranka predložila zajedno sa SBB-om pred lokalne izbore.

Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u ovom domu kazao je da u prijedlogu SDA ne navode odluku Ustavnog suda BiH jer im ona ne odgovara, ali da se ostaje pri želji da se drugima biraju predstavnici.

Govoreći o Mostaru, Lovrinović ističe kako se iste odredbe mogu primijeniti i na tuzlu, a pogotovo na Travnik iz kojeg on dolazi i iz kojeg je, kako je rekao, protjerano skoro 20.000 Hrvata, te upozorio da Hrvati u ovom gradu nemaju dogradonačelnika.

Govoreći o Domu naroda FBiH isitče da neki žele da se delegati biraju na principu nacionalnog i građanskog, te da to ne ide. Zapitao se dokle će neko drugi birati za drugoga.

"Želja vaša da nam birate zastupnike, da nam birate sve je nevjerovatna, dokle ovako ne znam, ne može više ovako", poručio je Lovrinović.

Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) istakao je da je ovakav način SDA osuđen na propast, te da ni jedan prijedlog i izmjenama Izbornog zakona BiH, ni HDZ-ov, ni SDA-ov neće proći.

"Moramo promijeniti Izborni zakon kojim će svi biti zadovoljni. Greška je napravljena i ona se mora ispraviti. Bošnjaci su drugi narod u RS, a nemaju ni približno prava koji imaju Hrvati u FBiH. Ne pitaju se ništa i služe sami svojoj svrsi", poručio je Ahmetović.

Momčilo Novaković (NDP) kazao je da su potrebni pregovori i da ovo nije način da se vrše izmjene Izbornog zakona BiH.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća ovog doma upozorila je ponovo da je prijedlog SDA izravno u suprotnosti i sa odlukom i sa Ustavom. Kazala je da je i ona podnijela apelaciju Ustanvom sudu BiH na SDA-ov pijedlog na isti način kao što su to učinili delegati iz reda bošnjačkog naroda na prijedlog HNS-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije