BiH

Žunić: SAD su s 80 miliona dolara platile organizacije u BiH za suzbijanje ruskog uticaja

Žunić: SAD su s 80 miliona dolara platile organizacije u BiH za suzbijanje ruskog uticaja
Foto: NN Arhiva | Žunić: SAD su s 80 miliona dolara platile organizacije u BiH za suzbijanje ruskog uticaja

BANJALUKA - Generalni inspektorat Stejt departmenta je iznio podatak da su SAD dale 80 miliona dolara za nevladine organizacije u BiH za suzbijanje ruskog uticaja, rekao je Igor Žunić, predsjednik Kluba SNSD-a na skupštinskoj raspravi o zakonu o nevladinim organizacijama, koja je u toku.

On je zapitao gdje je taj novac došao, kome je plaćen i dodao je da niko ne zna kako je taj novac ušao u BiH i na šta je primijenjen.

"Ovo je činjenica ne treba od toga da bježimo. Nije stvar da iko ima strah od bilo kakvih proljeća na ovim prostorima, mi u Republici Srpskoj nikad nismo bili plodno tlo za tako nešto i ubijeđen sam da naši građani načinom kako razmišljaju i posmatraju stvari, nikad ne bi nasjeli na to bez obzira koliko neko taj pritisak vršio", rekao je Žunić.

On je dodao da su protesti 2014. godine pokazali da su neke nevladine organizacije u BiH bile ozbiljno finansirane da pokrenu puč i nezadovoljstvo naroda, i da je to bila njihova misija za koju su dobili novac.

Rekao je da daje punu podršku nevladinim organizacijama, i dodao da bi ipak trebalo odvojiti organizacije koje se bave kulturom ili zaštitom invalida od organizacija koje se bave političkim djelovanjem.

Radislav Dončić, poslanik Narodnog pokreta Jelene Trivić, koji je govorio poslije Žunića, je pitao SNSD kako rade udruženja koja finansira vlast u RS, za koga oni rade i gdje je taj novac.

"Njihov zadataj je da brane Milorada DOdika i da na dnevniku govore šta radi opozicija. Ko njih kontorliše, ko kontroliše tokove novca koji idu za njih", rekao je Dončić, i dodao da se radi o tome da se te organizacije ne želi kontrolisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije