BiH

Žunić: SDS i PDP nameću nepostojeću temu o NATO

Žunić: SDS i PDP nameću nepostojeću temu o NATO
Foto: Arhiva / D.Š. | Žunić: SDS i PDP nameću nepostojeću temu o NATO

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je danas Srni da PDP i SDS nisu željeli da glasaju za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a sada pokušavaju da nametnu nepostojeću temu koja se odnosi na NATO.

"Jedni traže posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, drugi da bude uvrštena tačka dnevnog reda i mislim da bi bilo korektno da se dogovore. Postoji poslovnička procedura i zato očekujem da, ukoliko su spremni, dostave materijal o kojem ćemo raspravljati ili dovoljan broj potpisa za održavanje posebne skupštinske sjednice", rekao je Žunić.

On je istakao da su procese, koji se odnose na saradnju sa NATO, započeli SDS i PDP 2004. godine kada je srpski član Predsjedništva BiH bio Borislav Paravac.

"Sve do Rezolucije o vojnoj neutralnosti ovaj proces se nekako odvijao. Ovo što je uradio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a s njim su na neki način saglasna i druga dva člana Predsjedništva BiH, jeste da se put ka NATO ne prejudicira. Dokument Program reformi BiH ne liči na godišnji nacionalni program (ANP) i ne podrazumijeva put BiH ka NATO", kaže Žunić.

On smatra da SDS i PDP na sve načine pokušavaju da zdrže funkcije, što je mimo volje građana Republike Srpske.

"Bilo bi dobro da su tražili posebnu skupštinsku sjednicu kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u Strategiji spoljne politike BiH odredio put BiH u NATO, a mimo odluke o vojnoj neutralnosti. Mogli su se oglasiti i kada je Dragan Mektić govorio da BiH treba da uđe u NATO i ovo što sada traže je politička igra koju će javnost lako prepoznati", rekao je Žunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije