BiH

Žunić: SNSD narednih dana o Vučićevoj molbi

Žunić: SNSD narednih dana o Vučićevoj molbi
Foto: Arhiva | Žunić: SNSD narednih dana o Vučićevoj molbi
N.N.

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić rekao je da će se vrh stranke sastati u narednih nekoliko dana i razgovarati o molbi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da srpski politički predstavnici učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, te da konačnu odluku o tome može donijeti samo parlament Srpske.

Žunić ističe da očekuje da bude postignut konsenzus srpskih stranaka, te da se u razgovor uključe predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

"Još nije bilo zvaničnih razgovora o ovoj temi, ali očekujemo da do njih ubrzo dođe. Posebna sjednica Narodne skupštine se veoma brzo organizuje. Mogla bi biti održana već početkom februara", rekao je Žunić za "Glas Srpske".

Žunić je naglasio da se nikada neće prestati na insistiranju na povlačenju nametnutog "Inckovog zakona".

Žunić smatra da se Vučić nikada direktno nije miješao u unutrašnje stvari Srpske i odluke koje je donosila, ali je uvijek bio zainteresovan i zabrinut za njen položaj u okvirima dejtonske BiH, što je i sada pokazao.

Komentarišući kako gleda to što su u FBiH i ovo nazvali nekim novim političkim performansom "srpske strane", Žunić je naveo kako svi potezi koji dolaze od srpske strane unaprijed budu osuđeni.

Prema njegovim riječima, stavovi pojedinih bošnjačkih političara nemaju apsolutno nikakve veze sa političkom logikom, već im je jedino cilj da dodatno zakomplikuju ionako komplikovane odnose u BiH.

"Kunu se u BiH, a zalažu se da nam međunarodni akteri kroje unutrašnje uređenje, što je onda drži u jednoj pat poziciji, a to nikako ne može biti dobro za građane. Srpska je za konstruktivno rješenje ove političke krize, ali bojim se da u drugoj strani nemamo sagovornika", naglasio je Žunić.

Predstavnicima opozicije poručio je da ne koriste ovakve i slične stvari u dnevnopolitičke svrhe i pozvao je na jedinstvo u vezi sa strateškim i nacionalnim pitanjima važnim za budućnost Srpske.

"Da je bilo tog jedinstva, vjerujem da ne bi bilo ni ovolikih pritisaka na Srpsku od međunarodnih aktera koji se otvoreno stavljaju na bošnjačku stranu", rekao je Žunić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije