BiH

Župljanin: Masakr kod Kotor Varoša počinili civili, a ne vojska

Župljanin: Masakr kod Kotor Varoša počinili civili, a ne vojska
Župljanin: Masakr kod Kotor Varoša počinili civili, a ne vojska

HAG - U nastavku odbrane Ratka Mladića pred sudom u Hagu svjedok Slobodan Župljanin tvrdio je da Vojska Republike Srpske (VRS) u jesen 1992. nije mogla da spriječi masakr nad muslimanima kod Kotor Varoša, koji su, po njemu, počinili srpski civili, javlja BIRN - Justice Report.

Kotor Varoš je jedna od sedam opština u kojima je, po optužnici protiv Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, progon nesrpskog stanovništva od 1992. imao razmjere genocida.

Svjedok Župljanin, tada kapetan VRS, potvrdio je da je 4. novembra 1992. u selu Grabovica ubijeno oko 150 muslimana koji su se prethodno predali.

Napominjući da je o tome obavijestio nadređenog oficira, Župljanin je rekao: "Ne znam da li sam pomenuo broj, ali znam da sam napisao da su oni idioti gore počinili masakr... Ja sam to nazvao masakrom."

Nadređenog je, kako je rekao, uvjerio da u zločin nisu bili umiješani pripadnici njihove brigade.

Na pitanje tužiteljke Kamil Bibls da li je o zločinu u Grabovici uopšte bilo istrage, svjedok je odgovorio da mu to nije poznato.

Na pitanje sudija ko je počinio to masovno ubistvo, Župljanin je kazao da je od oficira s lica mjesta čuo da je "u strašnom incidentu pretežno učestvovalo civilno stanovništvo, a njegovo obezbjeđenje nije moglo da ih spriječi".

Pošto mu je tužiteljka predočila da je kasnije za novine izjavio da je zarobljene u Grabovici "stigla zaslužena kazna", svjedok je tvrdio da je mislio "na ekstremiste koji su bili legitimni vojni cilj", a ne na civile.

Danas započet iskaz sutra će dovršiti sljedeći Mladićev svjedok, Davor Kolenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije