BiH

Zurof: U BiH nije bilo genocida

Zurof: U BiH nije bilo genocida
Zurof: U BiH nije bilo genocida

BEOGRAD - Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da u BiH tokom 90-tih godina nije bilo genocida, već etničkog čišćenja.

Zurof, koji je i ekspert u oblasti genocida, objašnjava da se u BiH dogodio "regionalni sukob u kojem su različite grupe probale da unište jedna drugu”.

"Genocid je pokušaj totalnog brisanja jedne nacije, dakle holokaust i Ruanda jesu bili genocid. Darfur nije jasan. U BiH nije bilo genocida", rekao je Zurof za beogradsku "Politiku".
On otkriva da će, ako sve bude išlo po planu, i u Srbiji za tri mjeseca početi lov na preostale zločince iz Drugog svjetskog rata u okviru operacije "Posljednja šansa".

"Možda u Srbiji nećemo nikog pronaći, ali će možda neko iz Srbije prepoznati lice sa `potjernice` i odvesti nas do traga u Hrvatskoj ili BiH. Gradove ćemo oblijepiti posterima sa podacima o operaciji. Ponudićemo i nagradu do 25.000 evra za informaciju koja bi dovela do učesnika u nacističkim zločinima", objasnio je Zurof.

Zurof je rođen u SAD, ali se sa 22 godine preselio u Izrael gdje je doktorirao na istoriji holokausta i posvetio se pronalaženju preostalih nacista i saučesnika u njihovim nedjelima.

Zahvaljujući njemu pronađen je i odveden pred sud u Hrvatskoj i Dinko Šakić, komandant logora Jasenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije