BiH

Zvaničnici položili vijence na spomenik palim borcima u Stričićima

Zvaničnici položili vijence na spomenik palim borcima u Stričićima
Foto: Srna | Zvaničnici položili vijence na spomenik palim borcima u Stričićima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić položili su danas vijence na spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Stričićima kod Banjaluke, u okviru manifestacije "Kočićev zbor".

U ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, vijenac je položio Radovan Kovačević, zatim predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, kao i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

Nakon polaganja vijenaca, predviđeno je da Trivićeva i Amidžić prisustvuju otvaranju izložbe autora Vladimira Đukanovića, u obnovljenoj rodnoj kući Petra Kočića, na kojoj će biti prikazan život i rad pisca, i to putem fotografija Kočića i njegovih književnih junaka Luje, Tube, Davida Štrpca, te rukopisa "Mrgud", "Sudanija", "O Bosni" i "Za seljaka".

Osim ove izložbe, biće prikazane i kompletno uređene još dvije kuće na Kočićevom ognjištu, koje su ove godine dopunjene sa 60 novih eksponata.

Planirano je i da Amidžić u 11.30 časova posjeti obnovljenu Osnovnu školu "Petar Kočić".

U Banjaluci je 24. avgusta izložbom fotografija velikog srpskog književnika Petra Kočića i njegove porodice pod nazivom "Ruža u mećavi", autora Zorana Pejašinovića, otvoren 55. "Kočićev zbor", koji će, zbog trenutne epidemiološke situacije, biti održan u manjem formatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije