BiH

Zvizdić: Aktiviranje MAP-a jedan od najkrupnijih koraka ka NATO

Zvizdić: Aktiviranje MAP-a jedan od najkrupnijih koraka ka NATO
Foto: Arhivska fotografija | Zvizdić: Aktiviranje MAP-a jedan od najkrupnijih koraka ka NATO

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ocijenio je danas da aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO i "izuzetan podsticaj za nastavak reformskih procesa".

"BiH je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran MAP", rekao je Zvizić.

On je naglasio da je aktiviranje MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka bezbjednosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktiviranje MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je izrazio očekivanje će se buduća koalicija na nivou BiH bazirati na nastavak sprovođenja prioriteta koji su važni za BiH, a to su, kako je naveo, EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.

Predsjedavajući Savjeta ministara zahvalio je članicama NATO koje su "prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama", kao i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga.

BiH je "zeleno svjetlo" za aktiviranje MAP-a dobila na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja čalanica NATO u Briselu. Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje žele da se priključe Aliajnsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije