BiH

Zvizdić: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH kršenje prava

Zvizdić: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH kršenje prava
Foto: N.N. | Zvizdić: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH kršenje prava

SARAJEVO - Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da je deklaracija Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH "flagrantno kršenje međunarodnog prava" i pozvao Hrvatsku da prekine s takvim postupcima i okrene se dobrosusedskoj saradnji.

"To deklaracija nije dobrosusjedska odluka", kazao je Zvizdić, koji je Bošnjak, gostujući u programu TV Federacije BiH (FTV), prenosi Hina.

Sabor je u petak donio Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH upozoravajući na marginalizovanost Hrvata.

Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće čak i da svi Hrvati u BiH glasaju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Dejtonskog sporazuma.

Po Zvizdićevom mišljenju, deklaracija zapravo predstavlja stav tek jedne političke stranke i neće ni imati neki posebni efekat stoga što ona nije stvarni odraz političkog raspoloženja u Hrvatskoj.

On je istakao da je Hrvatska do sada znatno pomogla BiH na njenom evropskom putu, pa bi to bio najbolji model i za ponašanje i gradnju odnosa dve države u budućnosti.

"Moramo nastaviti dijalog sa susedima. To je najbolji instrument rješavanja spornih pitanja ali nije korektno donositi deklaraciju o stanju u drugoj zemlji", kazao je Zvizdić.

Po njegovom mišljenju, susjedne države, odnosno Hrvatska kao i Srbija, morale bi uvažiti činjenicu da one nisu jamci Dejtonskog sporazuma niti mogu biti neka vrsta mentora BiH.

Kazao je kako će BiH sama lakše doći do održivih rješenja za svoje probleme ukoliko je susjedi puste da samostalno donosi takve odluke.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je artikulišući stav Hrvatske rekao nedavno kako je Hrvatska potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan zemlje, te da ima obavezu artikulisati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktički ravnopravni u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije