BiH

Zvizdić: Izvještaj EK potvrdio da su političke opstrukcije usporile provođenje reformi

Zvizdić: Izvještaj EK potvrdio da su političke opstrukcije usporile provođenje reformi
Foto: N1 | Zvizdić: Izvještaj EK potvrdio da su političke opstrukcije usporile provođenje reformi

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da je privremeni izvještaj Evropske komisije o BiH potvrdio da je, u odnosu na prethodni period, postignut napredak ali i da je ponovo konstatovano da su, kako kaže, političke opstrukcije usporile provođenje neophodnih reformi.

"Iako treba sačekati cjeloviti izvještaj, nakon što Evropska komisija pripremi Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU, činjenica je da se pozitivan dio iz političkih kriterijuma odnosi uglavnom na rad Savjeta ministara, koji ostaje posvećen putu ka EU, da su usvojene ključne strategije i da se očekuje usvajanje preostalih strategija, posebno energetske koju je Savjet ministara pripremio prije više mjeseci i koja nije usvojena zbog nedostavljanja mišljenja sa nivoa entiteta", naveo je Zvizdić.

On je saopštenju dodao da je u izvještaju naglašena funkcionalnost mehanizma koordinacije koji je kao jedan od realizovanih ciljeva iz Reformske agende, efikasno iskorišten za dostavu odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zvizdić je ukazao da je u izvještaju pozitivno ocijenjeno usvajanje programa ekonomskih reformi, a naglašen je i progres u privrednom sektoru i stvaranju kvalitetnijeg poslovnog okruženja, borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, što je rezultiralo skidanjem BiH sa takozvane "sive liste" FATF-a i Manivala.

Zvizdić kaže da je s aspekta makroekonomske stabilnosti konstatovan stabilan rast i povoljnija klima za strana ulaganja, te da je to dobra poruka stranim investitorima.

"Naša je obaveza da im osiguramo efikasano pravosuđe i da provedemo reformu javne uprave, kako bi se trend značajnog rasta stranih investicija nastavio i ubuduće", rekao je Zvizdić i pozvao entitetske Vlade na konstruktivnu ulogu u procesu usvajanja Strategije za reformu javne uprave u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara je nepomenuo da je EU svim političkim liderima u BiH jasno i nedvosmisleno poručila da moraju preuzeti odgovornost i pokazati spremnost na kompromis kada je riječ o sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, ali i usvajanje drugih zakona predviđenih Reformskom agendom, koji su blokirani iz dnevnopolitičkih razloga.

"Stoga još jednom pozivam sve lidere i učesnike aktuelnih političkih procesa da pokušamo prevladati međustranačke tenzije i da se svi zajedno fokusiramo na ispunjavanje najvažnijih reformi, jer su evropski put i ekonomski razvoj BiH, ipak, puno važniji od predizbornih kampanja", poručio je Zvizdić.

Privremeni izvještaj sastavni je dio godišnjeg Paketa proširenja kojima se određuje okvir za pristupanje država kandidata i potencijalnih kandidata EU, koji je juče u Briselu objavila Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije