BiH

Zvizdić: Ne treba odbaciti ideju 'Dejtona 2'

Zvizdić: Ne treba odbaciti ideju 'Dejtona 2'
Foto: N.N. | Zvizdić: Ne treba odbaciti ideju 'Dejtona 2'

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe da je ova godina koja je na izmaku bila "prilično uspješna" iako je, kako je rekao predizborna godina.

"Nažalost i ova i naredna godina su predizborne godine i često održavanje izbora destruktivno utiče na rad vlada i uopšte na progres BiH. U 2017. godini Vijeće ministara realizovao je većinu svojih planova posebno u oblasti evropskih integracija i ekonomskog razvoja što je bio glavni fokus  našega djelovanja. Ako imamo u vidu da su svi vitalni ekonomski parametri u porastu, da se nalazimo u finalizaciji Upitnika nakon koga slijedi kandidatski status, i da je očuvan ukupan nivo političke i društvene stabilnosti, sa te strane možemo biti zadovoljni", kaže Zvizdić.

Dodaje da, s druge strane, ne može biti zadovoljan ukupnom političkom situacijom koja podrazumijeva predizbornu, radikalnu retoriku koja se počela koristiti, te pokušajem blokade svih pozitivnih procesa.

Kazao je da je teško prognozirati šta će biti pojedinačni najveći izazovi  zbog toga, kako je rekao, što će naredna godina biti obojena dodatnim tenzijama i radikalnom retorikom, te da će sve biti u fokusu izborne kampanje.

"To će prije svega otežati rad svim vladama", rekao je Zvizdić.

Upitan da prokomentariše pominjanje nekog "Dejtona 2", Zvizdić je rekao da se pogeršno razumijeva ukupan "paket Dejtona".

"Govorim o Ustavu BiH. Sasvim sigurno ako se nastavi dosadašnji međustranački odnos vladajućih političkih partija koji nas uglavnom vodi ka blokadama , sasvim sigurno da je takva ideja vrlo interesantna. Ne treba je startno odbaciti. Svi u BiH trebamo imati isti cilj, a to je funkcionalna BiH u kojoj će se građani i narodi osjećati komotno", rekao je Zvizdić i dodao da se to može uraditi kroz izmjene Ustava i kroz ukupno poboljšanje zakonske legislative u BiH.

Kazao je da međunarodna zajednica u BiH djeluje u skladu sa svojim mandatom  i da pomaže BiH da unaprijedi neke procese na putu EU integracija.

"Jako je važno da budu prisutni pogotovo kada govorimo o miru i stabilnosti u kompletnoj regiji. Ne može se postojeći Dejtonski ugovor posmatrati kao 'švedski sto' i sa njega uzimati samo ono što nekome odgovara. Ne mogu susjedne zemlje, pod izgovorom dušebrižništva za BiH, da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH. Mislim da je daleko važnije da prestane uticaj susjednih zemalja nego da prestane uticaj međunarodne zajednice koja ovdje jeste prijatelj evropskih i NATO procesa, prijatelj evropske i ekonomske budućnosti BiH",  rekao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije