BiH

Zvizdić: Od samita u Sofiji očekujemo značajne rezultate

Zvizdić: Od samita u Sofiji očekujemo značajne rezultate
Foto: N.N. | Zvizdić: Od samita u Sofiji očekujemo značajne rezultate
Srna

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić, izjavio je na samitu Kine i zemalja srednje i istočne Evrope u Sofiji da je BiH izuzetno zainteresovana da nastavi sa daljim unapređenjem i jačanjem veza sa ovim zemljama.

U obraćanju na plenarnom zasjedanju Samita, Zvizdić je rekao da je prihvaćeno da od 5. do 8. novembra u BiH bude održana Konferencija o inovacijama "16 plus jedan", saopšteno je iz Savjeta ministara.

"BiH je posebno zainteresovana za organizaciju Četvrte konferencije ministara transporta Kine i zemlje srednje i istočne Evrope u narednoj godini", dodao je Zvizdić.

On je naglasio da od samita u Sofiji očekuje značajne rezultate i aktivnosti, koje će, kako je ocijenio, biti od velike važnosti za buduću saradnju i doprinijeti novim idejama osnaženja privrednih veza Evrope i Kine.

Zvizdić je rekao da je BiH posebno zainteresovana za dalji nastavak i intenziviranje ekonomske saradnje u okviru mehanizma "16 plus jedan" i dodao da je u okviru procesa "Jedan pojas-jedan put" do sada potpisan veliki broj značajnih sporazuma i unaprijeđeni međusobni odnosi.

"Otvorene su nove mogućnosti povezivanja poslovnih ljudi naših zemalja i podstaknute su investicije, naročito u oblasti energetike i infrastrukture. Veoma sam ponosan da od maja mjeseca ove godine kineski građani mogu putovati u BiH bez viza, čime je olakšano njihovo kretanje, a što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista i olakšati putovanja privrednika i investitora", rekao je Zvizdić.

On je dodao da je BiH zainteresovana za uspostavljanje direktne avio-linije Peking-Sarajevo, a osim turizma, kao sektore za moguća velika domaća i strana ulaganja, naveo je energetiku i transport.

"Značajno je naglasiti da je BiH zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će omogućiti izlazak firmi na naša dva tržišta. Današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu između Kine i Savjeta ministara BiH predstavlja važan korak ka tom cilju", naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara izrazio je zadoovljstvo što će Kina na narednom Međunarodnom privrednom sajmu u Mostaru, 2019. godine, biti zemlja partner, te istakao da će BiH pružiti punu podršku svim budućim aktivnostima u okviru mehanizma "16 plus jedan" i inicijative "Pojas i put".

Zvizdić je podsjetio da je spoljnopolitički cilj BiH dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i izrazio očekivanje da će BiH u prvoj polovini 2019. godine dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Zvizdić predvodi delegaciju Savjeta ministara na 7. samitu zemalja "16 plus jedan", u kojoj su i ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te komunikacija i transporta Ismir Jusko.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije