BiH

Zvizdić: Ova godina donijela je napredak BiH

Zvizdić: Ova godina donijela je napredak BiH
Foto: N.N. | Zvizdić: Ova godina donijela je napredak BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo jer su pozitivni trendovi u oblasti evropskih integracija i oporavka i rasta ekonomije BiH, koji su zabilježeni u 2015. i 2016., nastavljeni i u 2017. godini.

Istakao je da je Savjet ministara BiH je u dosadašnjem dijelu svoga mandata uspio otkloniti nasljeđenu višegodišnju blokadu evropskog puta BiH, te da su planski i smisleno pokrenute brojne aktivnosti na realizaciji evropskih obaveza BiH, omogućivši stupanje na snagu SSP, usvojivši mehanizam koordinacije koji je pokazao svoju punu funkcionalnost, dajući puni kredibilitet aplikaciji za članstvo u EU, kao i dobivanje i skoru finalizaciju Upitnika, što će u narednom periodu rezultirati dobivanjem kandidatskog statusa i stabilnom evropskom perspektivom BiH.

Zvizdić je naglasio da su brojne dosadašnje reforme na nivou Savjeta ministara BiH provedene u skladu sa zacrtanom dinamikom, realizacija mjera iz Reformske Agende ide u skladu sa akcionim planom, a desetine usvojenih i implementiranih zakona, strategija, politika i akcionih planova su već dali vidljive efekte tako da su svi vitalni ekonomski parametri u zadnje tri godine u porastu, a pojedini rezultati i indikatori su u 2017. dosegli rekordne iznose, što u nizu sektora pozicionira BiH kao lidera u regionu zapadnog Balkana.

- U 10 mjeseci 2017. godine zabilježen je rekordan domaći i regionalni rast izvoza od 16,8 odsto, od čega više od 72,8 odsto ide prema zemljama EU, sto je vjerodostojan pokazatelj pozitivnog privrednog razvoja BiH - istakao je.

Zvizdić je kazao da kontinuirano raste i industrijska proizvodnja, da je prosječni rast BDP zadnje tri godine 3 odsto, da bosanskohercegovačka privreda postaje sve konkurentnija te da je u zadnjih 30 mjeseci otvoren značajan broj novih radnih mjesta.

- BiH je u 2017., kao država sa najbolje pripremljenim projektima, dobila na samitu u Trstu grant od skoro 100 miliona KM i finansijsku podršku za četiri projekta u iznosu od cca 500 miliona KM - naglasio je.

Zvizdić je takođe dodao da su osigurana i sredstva za projekte u oblasti izgradnje putne i energetske infrastrukture, za razvoj malih i srednjih preduzeća, što će u 2018., sa usvajanjem Strategije ruralnog razvoja, uključiti i višemilionska sredstva za razvoj poljoprivrednog sektora.

- Istovremeno, usvajanjem seta zakona o akcizama stvoreni su uslovi za pokretanje investicija u 2018., u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na nivou od cca 800 miliona KM, sto će značajno doprineti rastu ekonomije, bržem protoku ljudi i roba i otvaranju hiljada novih radnih mjesta - poručio je.

Turizam bilježi trend rasta

Zvizdić se osvrnuo i na turizam , ističući da je u 2017. zadržao trend rasta, i ostao među najbrže rastućim granama privrede u BiH.

Dodao je da, osim pozitivnog uticaja na ekonomiju, rast turizma omogućava stotinama hiljada posjetilaca da se upoznaju sa kulturno-istorijskim i prirodnim nasljeđem i ljepotama BiH.

- Prema podacima Svjetske turističke organizacije BiH će do 2020. biti među deset zemalja sa najvećom stopom rasta turizma u sveijtu, a Sarajevo, kao “Jerusalem Evrope” će ostati među 50 najprivlačnijih gradova na planeti - naglasio je Zvizdić.

Strane investicije

Takođe je dodao da je u 2017. godini zabilježen najveći nivo direktnih stranih investicija u posljednjih 10 godina, koji će se približiti iznosu od milijarde KM, što jasno pokazuje da je zahvaljujući provedenim reformama i unapređenju poslovnog okruženja, BiH postala privlačna destinacija za realizaciju poslovnih ideja i planova.

- BiH je i u 2017-toj ostala najmanje zadužena država u regionu i Evropi, čiji je dug manji od 40 odsto BDP, za razliku od drugih država u regionu čiji je dug veći od 80 ili 90 odsto njihovog BDP. U 2017.-toj je u BiH ostvaren najveći nivo prihoda od indirektnih poreza premašivši po prvi put iznos od sedam milijardi KM - kazao je.

Takođe je naglasio da je BiH u međunarodnim relacijama, uprkos brojnim izazovima i turbulencijama, sačuvala svoj integritet i kredibilitet, ostajući posvećena daljem jačanju svojih državotvornih elemenata.

- Dakle, 2017. je donela napredak koji je evidentan ali nije dovoljan, i prije svega mora biti podsticaj za dalji rad na realizaciji evropskih i ekonomskih ciljeva, jačanju vladavine prava i daljem razvoju regionalne i međunarodne saradnje - istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije