BiH

Pratite nas na Google news

Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske pretresli 50 važnih pitanja

Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske pretresli 50 važnih pitanja
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić-Plenković: Građanima iz FBiH omogućena kupovina nekretnina u Hrvatskoj
Mirsada Lingo -Demirović

SARAJEVO - Za Hrvatsku nema bitnije zemlje od BiH, poručio je Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koja je u petak održana u Sarajevu.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ministri dvije zemlje na dnevnom redu imali 50 važnih pitanja, te da je dogovoreno otvaranje novih pograničnih prelaza kako bi se olakšao protok robe i saobraćaja između Hrvatske i BiH.

Na sjednici je riješeno pitanje postojanja reciprociteta u sticanju prava vlasništva nad nekretninama u FBiH i Hrvatskoj, čime građani FBiH mogu stjecati vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj, kao i građani Hrvatske u FBiH bez ograničenja.

Ministri su razgovarali o brojnim otvorenim pitanjima koja opterećuju BiH, poput namjere Hrvatske da se nuklearni otpad odlaže na granici s BiH, pelješkom, ali i mostovima u Svilaju i Gradišci.

Hrvatski premijer izrazio je opredijeljenost Hrvatske da riješi što više otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima s BiH, ali i da snažno podržava BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom i putu ka članstvu u EU.

Govoreći o pelješkom mostu, hrvatski premijer je rekao da je za Hrvatsku važna izgradnja ovog mosta jer direktno povezuje južni dio Dubrovačko-neretvanske županije s Hrvatskom.

"Siguran sam da ćemo dijalogom, u cijelosti, do najsitnijih detalja, razjasniti sva pitanja i ona koja se tiču neškodljivog prolaska, a i ona koja se tiču tranzitnog prolaska, rekao je Plenković.

S druge strane, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da problem pelješkog mosta rješava ekspertni tim dvije zemlje i založio se za poštovanje međunarodnih konvencija unutar kojih BiH mora imati pristup otvorenom moru.

"Sve ostalo je unutrašnja stvar Hrvatske, što će BiH poštovati", konstatovao je.

Plenković se, takođe, nada da će BiH i Hrvatska ostvariti kvalitetnu razmjenu informacija u vezi s ratnim zločinima i očekuje neselektivan pristup hapšenju optuženih za ratne zločine. Istakao je da je za njegovu zemlju pitanje terorizma od izuzetnog značaja i da bi potpisani sporazum o razmjeni informacija između BiH i Hrvatske trebalo da doprinese povećanju stepena bezbjednosti u obje zemlje.

Ističući opredijeljenost BiH za borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma kao globalne prijetnje, Zvizdić se osvrnuo na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da BiH prijete hiljade povratnika sa stranih ratišta i naveo da su zvanični podaci da u zadnjih 16 mjeseci nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na strana ratišta, a da se vratilo 46 lica, a ne više hiljada.

"Agrokor"

Na zajedničkoj sjednici razgovarano je i o problemu hrvatskog koncerna "Agrokor", odnosno njegovih podružnica u BiH.

Navodeći da je preduzetim mjerama stabilizovana situacija u "Agrokoru", Plenković je rekao da je Hrvatskoj u interesu da se očuvaju radna mjesta u kompanijama tog koncerna u BiH, da se isplaćuju plate i doprinsti državi.

"Vodićemo se interesa da u BiH i dalje budu hrvatski proizvodi", zaključio je Plenković, dok je Zvizdić rekao da će biti urađeno sve da budu zaštićeni interesi BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije