BiH

Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske pretresli 50 važnih pitanja

Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske pretresli 50 važnih pitanja
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić-Plenković: Građanima iz FBiH omogućena kupovina nekretnina u Hrvatskoj

SARAJEVO - Za Hrvatsku nema bitnije zemlje od BiH, poručio je Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koja je u petak održana u Sarajevu.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ministri dvije zemlje na dnevnom redu imali 50 važnih pitanja, te da je dogovoreno otvaranje novih pograničnih prelaza kako bi se olakšao protok robe i saobraćaja između Hrvatske i BiH.

Na sjednici je riješeno pitanje postojanja reciprociteta u sticanju prava vlasništva nad nekretninama u FBiH i Hrvatskoj, čime građani FBiH mogu stjecati vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj, kao i građani Hrvatske u FBiH bez ograničenja.

Ministri su razgovarali o brojnim otvorenim pitanjima koja opterećuju BiH, poput namjere Hrvatske da se nuklearni otpad odlaže na granici s BiH, pelješkom, ali i mostovima u Svilaju i Gradišci.

Hrvatski premijer izrazio je opredijeljenost Hrvatske da riješi što više otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima s BiH, ali i da snažno podržava BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom i putu ka članstvu u EU.

Govoreći o pelješkom mostu, hrvatski premijer je rekao da je za Hrvatsku važna izgradnja ovog mosta jer direktno povezuje južni dio Dubrovačko-neretvanske županije s Hrvatskom.

"Siguran sam da ćemo dijalogom, u cijelosti, do najsitnijih detalja, razjasniti sva pitanja i ona koja se tiču neškodljivog prolaska, a i ona koja se tiču tranzitnog prolaska, rekao je Plenković.

S druge strane, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da problem pelješkog mosta rješava ekspertni tim dvije zemlje i založio se za poštovanje međunarodnih konvencija unutar kojih BiH mora imati pristup otvorenom moru.

"Sve ostalo je unutrašnja stvar Hrvatske, što će BiH poštovati", konstatovao je.

Plenković se, takođe, nada da će BiH i Hrvatska ostvariti kvalitetnu razmjenu informacija u vezi s ratnim zločinima i očekuje neselektivan pristup hapšenju optuženih za ratne zločine. Istakao je da je za njegovu zemlju pitanje terorizma od izuzetnog značaja i da bi potpisani sporazum o razmjeni informacija između BiH i Hrvatske trebalo da doprinese povećanju stepena bezbjednosti u obje zemlje.

Ističući opredijeljenost BiH za borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma kao globalne prijetnje, Zvizdić se osvrnuo na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da BiH prijete hiljade povratnika sa stranih ratišta i naveo da su zvanični podaci da u zadnjih 16 mjeseci nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na strana ratišta, a da se vratilo 46 lica, a ne više hiljada.

"Agrokor"

Na zajedničkoj sjednici razgovarano je i o problemu hrvatskog koncerna "Agrokor", odnosno njegovih podružnica u BiH.

Navodeći da je preduzetim mjerama stabilizovana situacija u "Agrokoru", Plenković je rekao da je Hrvatskoj u interesu da se očuvaju radna mjesta u kompanijama tog koncerna u BiH, da se isplaćuju plate i doprinsti državi.

"Vodićemo se interesa da u BiH i dalje budu hrvatski proizvodi", zaključio je Plenković, dok je Zvizdić rekao da će biti urađeno sve da budu zaštićeni interesi BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije