BiH

Pratite nas na Google news

Zvizdić: Poslije izbora očekujemo kandidatski status za članstvo u EU

Zvizdić: Poslije izbora očekujemo kandidatski status za članstvo u EU
Foto: Anadolija | Zvizdić: Poslije izbora očekujemo kandidatski status za članstvo u EU
Anadolija

SARAJEVO - Evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, poručeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Republike Bugarske Bojka Borisova u Sarajevu.

Zvizdić je zahvalio za sve što je Bugarska uradila za BiH, posebno u posljednjih šest mjeseci. Podsjetio je da je početkom jula završeno bugarsko predsjedavanje EU, koje je preuzela Austrija.

"I ono zbog čega smo izuzetno zahvalni, ne samo BiH nego sve zemlje Zapadnog Balkana, jeste činjenica da je u toku bugarskog predsjedavanja Zapadni Balkan ostao u fokusu interesa EU. To je za nas veoma važno jer je evropska prepektiva ključni vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. To nam omogućava da nastavimo sa aktivnostima na realizaciji evropske agende BiH", rekao je Zvizdić.

Odmah nakon izbora u oktobru ove godine, kako je kazao, očekuju da će se ići u pravcu dodjeljivanja kandidatskog statusa za BiH kao i da će doći do aktivacije MAP-a kao narednog koraka ka NATO integracijama.

"Drugi prioritetni pravac je pitanje ekonomskog razvoja i posebno razvoja infrastrukture. Na tome kontinuirano radimo i na tome je posebno insistirao uvaženi premijer razmišljajući i stavljajući u fokus infrastrukturu i povezivanje svih zemalja Zapadnog Balkana sa EU", pojasnio je Zvizdić.

Treći pravac je, naglasio je, očuvanje mira i stabilnosti i borbe protiv svih vrsta ekstremizma.

"I tu smo napravili vrlo značajan progres. On je malo zasjenjen činjenicom da u BiH aktivno traje predizborna kampanja. Sasvim sigurno ćemo očuvati pozitivan momenat jer su nam evropska perspektiva i jačanje životnog standardna naših građana prioriteti koji će i dalje biti na top listi zadataka koje ćemo raditi", istakao je Zvizdić.

Podsjetio je da je Bugarska zemlja koja je prošla proces koji čeka BiH.

"Evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet", poručio je Zvizdić.

Bugarski premijer Borisov je rekao da se sa austrijskim ministrom spoljnih poslova i integracija Sebastijanom Kurcom dogovorio da će se kontinuitet u pogledu podrške BiH nastaviti i tokom predsjedavanja Austrije Evropskom unijom.

Ukazao je na bitnost održavanja pravca povezanosti, razvoj digitalne infrastrukture i projekte koji su vezani za ekonomski razvoj.

"Želio bih napomenuti dvije bitne stvari koje se odvijaju na relaciji Sofija-Skoplje i Skoplje-Atina. Kada je u pitanju Sofija-Skoplje tu imamo sporazum koji je potpisan, a na relaciji Skoplje-Atina se desio progres kojim smo svi bili svjedoci", rekao je Borisov.

Dotakao se i toga šta BiH može uraditi da bi slijedila ovaj primjer i našla rješenje za svoju situaciju.

"Ovo nisu bila jednostavna rješenja ni za Makedoniju, ni za Grčku ni za Bugarsku. Ovaj sporazum je riješio situaciju između Makedonije, Albanije i Srbije. Dakle, dala je novu evropsku perpektivu za ove tri zemlje. A takođe, situacija sa Kosovom i konflikt koji postoji će biti razriješen", rekao je Borisov.

Istakao je da je Bugarska odličan primjer etničke i religijske tolerancije i taj primjer može iskoristiti u BiH.

"Nakon izbora u oktobru morat ćete se odlučiti kojim putem želite ići. Sve kolege iz EU stoje uz vas i BiH je veoma bitna za njih jer zaista vjeruju da BiH može biti bastion ili njihov saveznik u borbi protiv radikalnog islamizma", poručio je Borisov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije