BiH

Zvizdić: Presuda Mladiću potvrda da se zločin nikome ne može isplatiti

Zvizdić: Presuda Mladiću potvrda da se zločin nikome ne može isplatiti
Foto: N.N. | Zvizdić: Presuda Mladiću potvrda da se zločin nikome ne može isplatiti

SARAJEVO – Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

On je istakao da kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, ni njihovim porodicama donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona.

"Ratna historija bivše Jugoslavije pisat će se na temelju dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije s ciljem da se povijesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizira", poručio je Zvizdić.

Dodao je da je Ratko Mladić u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile "neke od najgorih zločina u novijoj istoriji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodjelima".

"Nadam se da će presudu koju je Međunarodni krivični sud danas izrekao Ratku Mladiću pažljivo pročitati svi oni koji još uvijek prizivaju nove podjele i sukobe, ako već nisu  spremni da se suoče sa svojom prošlošću", istakao je Zvizdić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije