BiH

Zvizdić: Priča o promjeni granica opasna

Zvizdić: Priča o promjeni granica opasna
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić: Priča o promjeni granica opasna

SARAJEVO - Svaka priča o pomijeranju granica, promjeni granica, razmjeni teritorija i o crtanju novih granica na bazi etničkih kriterijuma je vrlo štetna i za prostor zapadnog Balkana, a kako neposredno iskustvo iz prošlosti pokazuje - i vrlo opasna, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je u srijedu na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je takva priča osim toga u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim standardima, sa suštinskim ciljevima Evropske strategije proširenja do 2025. godine i sa daljim razvojem regionalnih odnosa i smjernicama Deklaracije o razvoju dobrosusjedskih i regionalnih odnosa potpisanih prije nekoliko mjeseci u Londonu, prenosi Fena. 

Zvizdić je takođe rekao da oni koji zagovaraju demarkaciju po etničkim linijama sasvim sigurno se ne zalažu za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana.

"Ja mislim da je rješenje u sasvim drugom modelu ili sasvim drugom pravcu i zbog toga ja pozivam naše susjede Hrvatsku i Srbiju da potpišemo ugovor o granici kao što smo to uradili sa Crnom Gorom. Da sa Hrvatskom ratifikujemo Ugovor o granici i odredimo međunarodni koridor do otvorenog mora a da sa Srbijom potpišemo Ugovor o granici na bazi međunarodno utvrđene granice iz 1991 godine", kazao je Zvizdić.

On je dodao da će se time ustvari pokazati "vjerodostojnost naših izjava kada govorimo o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Time ćemo i unaprijediti našu međusobnu saradnju i jačanje našeg povjerenja, jačanje procesa pomirenja i naravno jačanje ukupne regionalne saradnje na prostoru zapadnog Balkana, rekao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije