BiH

Zvizdić: Prioritet BiH je smještaj izbjeglica

Zvizdić: Prioritet BiH je smještaj izbjeglica
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić: Prioritet BiH je smještaj izbjeglica

SARAJEVO - Broj migranata koji dnevno ulaze u BiH od početka maja povećao se na 150, ovo je rečeno nakon današnjeg sastanka, koji je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, organizovao i na koji je pozvao predstavnike policijskih agencija, Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva za ljudska prava, Službe za poslove sa strancima, Granične policije i međunarodne zvaničnike.

Zvizdić je danas nakon sastanka Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH rekao da bi Vijeće ministara danas trebalo da usvoji akcioni plan koji će omogućiti što hitniji prihvat i zbrinjavanje migranata, uz poštivanje svih međunarodnih konvencija.

Zvizdić je rekao da BiH želi da zadrži human odnos prema migrantima, ali da će voditi računa i o bezbjednosti. Naglasio je da je potrebno naći adekvatan smještaj za trenutne i buduće migrante koji se dominantno nalaze u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

Zvizdić kaže da će BiH sa zemljama u okruženju, Srbijom i Crnom Gorom, poboljšati kontrolu granice, pomoći materijalno i kadrovski Graničnu policiju, Službu za poslove sa strancima i druge policijske agencije.

Očekuje da će predstavnici EU i UN-a pomoći materijalno i tehnički, kao što su to učinile kada su se Srbija i Makedonija suočile s migrantskom krizom.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, ističe da je ova kriza komplikovanija od one 2014. godine kada su granice bile otvorene i kada su izbjeglice prihvatane na ulazu i ispraćane u zemlje zapadne Evrope.

"Sada su granice zatvorene i radi se o ilegalnim grupama koje idu balkanskom rutom preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i završavaju u BiH. Kriza raste i ona je komplikovanija jer imate osjetljive kategorije migranata poput malodobnih bez pratnje i porodica. Situacija se u maju pogoršala jer se pokrenulo onih 10.000 migranata koji su bili od 2014. godine zaglavljeni u Srbiji, a povećao se i broj migranata koji se kreću već pomenutom balkanskom rutom“, ističe Mektić, koji naglašava da je sada priliv na dnevnoj bazi oko 150 migranata, te da je na BiH velika odgovornost jer štiti granicu EU.

Ističe da je riječ o ileglanim migracijama i da BiH neće dozvoliti da se one odvijaju spontano i anarhično, te da će država upravljati njima.

„Stvorićemo potrebne kapacitete, imamo slobodnih mjesta, Imigracioni centar u Delijašu je prazan, ali oni ne žele sa svoje rute da se pomjere ni 50 metara. Naći ćemo izlaz nećemo dozvoliti šatorska naselja kao pritisak na vlast, ispunićemo uslove za human odnos prema tim migrantima“, rekao je Mektić i naglasio da BiH neće imati kapacitete za smještaj ukoliko EU zatvori skroz svoje granice.

Naglašava da će onda i BiH biti prinuđena na to. Tvrdi da je od januara pa do maja u BiH ušlo oko 4.000 migranata, a da ih je 70 posto otišlo dalje.

„Trenutno u Sarajevu boravi između 800 i 600 migranata, a u parku kod Vijećnice je oko 75 šatora“, kaže Mektić.

Semiha Borovac, ministrica za ljudsjka prava BiH kazala je da je Izbjeglički centar Salakovac spreman da primi oko 290 migranata, te da je odluka da on bude prvi u koji će se smjestiti najosjetljivije kategorije, te da se preimenuje u Centar tražioca azila.

„Ovdje ćemo im obezbijediti sigurnost i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i hranu i smještaj“, kaže Borovac.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da situacija sa migrantima u BiH nije alarmantna i da neće eskalirati ako sve institucije budu sarađivale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije